Русија

МСП Русије: Војни апетити Зеленског расту, Западу све теже да их задовољи

Западне земље не одустају од наставка сукоба, док Украјина све дубље тоне у дужничко ропство, поручују данас из Москве
МСП Русије: Војни апетити Зеленског расту, Западу све теже да их задовољиwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Војни апетити председника Украјине Владимира Зеленског настављају да расту, због чега је Западу све теже да испуни захтеве Кијева, саопштило је руско Министарство спољних послова, додајући да је безусловна подршка Запада кијевском режиму искварила ионако бахати режим Зеленског.  

Иако САД и њени НАТО савезници не одустају од војне помоћи Украјини и за потребе Кијева некада издвајају и војну технику која је намењена за "црне дане" - што је, према речима Лондона, случај са Великом Британијом - "испуњавати захтеве Кијева постаје све теже за САД и Европу". 

Према писању западних медија, дошло је до пражњења најважнијих војних складишта НАТО-а у европским земљама, али, без обзира на све то, Запад не одустаје од наставка сукоба и жеље да "на бојном пољу демонстрира ефектност западне војне помоћи".

"Англосаксонци отворено говоре о предстојећој украјинској контраофанзиву, чак и наводе када ће она да почне. Све ово потврђује њихову непосредну укљученост у конфликт и то да учествују у планирању војних операција", наводи се у саопштењу министарства. 

У исто време, како наводе, "Зеленски не одустаје од тога да од Запада тражи ново, савремено наоружање, укључујући и оно које се може користи за напад дубоко по територији Руске Федерације". О томе ће сигурно бити речи и данас на састанку земаља чланица НАТО-а у америчкој војној бази Рамштајн. 

Руска страна подсећа да је Украјина поставила ултиматум Северноатлантској алијанси, када је њен министар спољних послова Дмитриј Кулеба затражио од НАТО пакта да у јулу ове године на самиту у Литванији коначно прихвате Украјину као чланицу блока. Украјини је доста да слуша о политици отворених врата, објаснио је Кулеба, док је украјински амбасадор у Лондону недавно додао да заправо НАТО треба да моли Кијев да постане његова чланица.

Све ово указује на то, како поручују данас из Русије, да актуелне власти у Кијеву "губе осећај за реалност и сасвим је могуће да би ускоро могли и поверовати у сопствену изузетност". 

И док режим Зеленског форсира даљи наставак сукоба и одбија и да помисли на преговоре, Москва данас подсећа на то да економија Украјине наставља да региструје све већи пад. Државни дуг порастао је до рекордних 132 милијарде америчких долара током прошле године, али то није омело Зеленског да "настави да живи дужнички".

"Војни трошкови, новац који је потребан за социјалну сферу, медицину, образовање и друге животно важне секторе обезбеђује Запад. Наравно, не за џабе. Највећи део финансијске помоћи су заправо кредити које ће морати да врате, док мали део помоћи долази у облику неповратне финансијске помоћи, односно, грантова. Нико не планира да заборави на ову помоћ Кијеву, да је једноставно избрише, а највећи и најтежи терет пашће на леђа обичних грађана, јер Украјина више нема одакле да узме новац", навело је Министарство спољних послова Русије. 

У оваквој ситуацији, како се наводи, Кијев види једини спас у наставку борби.

Ипак, западни медији све више пишу о томе да ће бити све мање речи о безусловној помоћи Украјини, што би могло да значи да ће се Зеленски суочити са додатним финансијским потешкоћама.

Још један од битних проблема са којим се данас суочава Украјина, али и Русија је ширење екстремизма у Украјини, које се огледа и у односу Кијева према Украјинској православној цркви и верницима који су проруски настројени. 

Из Москве данас упозоравају да је саветник украјинског председника Владимира Зеленског Михаил Подољак отворено рекао да Украјина има прилику да брзо и безболно буде "очишћена" од великог броја проруски настројених људи. Додао је и да би желео да казни грађане Крима и Донбаса. 

"Оваква реторика и злочиначки поступци кијевског режима потврђују да је потребно наставити Специјалну војну операцију све док не буду остварени њени циљеви". Морамо извршити денацификацију и демилитаризацију Украјине и отклонити претње по безбедност Русије, закључило је Министарство спољних послова.

image