Русија

Русија: Запад не сме да призна да њен покорни слуга, Украјина, све више губи себе

Нацистичке акције Кијева се потпуно уклапају у парадигму коју су западне земље испланирале – да Украјину учине "антируском", да би је потом употребили као оружје против руске државности, рекао је руски дипломата на састанку Сталног савета ОЕБС-а
Русија: Запад не сме да призна да њен покорни слуга, Украјина, све више губи себеGetty © Michael Gruber / Stringer

Запад не сме да призна да Украјина, служећи интересима страних спонзора у њиховој конфронтацији са Русијом, све више губи себе, рекао је заменик сталног представника Русије при ОЕБС-у Александар Волгарев на састанку Сталног савета организације.

НАТО, који организује украјинску "офанзиву" великих размера, служи се крајње опасном политиком и притом на прву линију фронта "гура" украјинске формације, стављајући им ружичасте наочаре кроз које виде "непосредну победу", приметио је руски дипломата.

Медијска покривеност на Западу и охрабрујући сигнали западних званичника иду томе у прилог, рекао је он и подсетио на оптимистичне речи британског министра одбране, увереног да ће Украјина између ове и следеће године наводно задржати своју иницијативу и јаку позицију.

Оправдан почетак Специјалне војне операције

Прошло је девет година од када је Кијев покренуо казнену операцију против становништва Донбаса, такозвану антитерористичку операцију, како ју је именовала "влада" која је дошла након фебруарског државног удара 2014. године, подсетио је Волгарев.

У ствари, радикали који су преузели власт у Кијеву журили су да казне непослушни регион, да га натерају да велича нацистичке идеале, додао је. Свих ових дугих година, становници Донбаса, који нису прихватили резултате државног удара, са оружјем у рукама бранили су право да живе у складу са својом културом и историјом, да говоре својим матерњим језиком, истакао је Волгарев.

"Цена оружаног сукоба на истоку тадашње Украјине била је висока: хиљаде мртвих и рањених, укључујући жене и децу, уништене куће, инфраструктура, болнице, школе, цркве. На Западу су о томе ћутали, јер се акције Кијева потпуно уклапају у парадигму коју су програмирали још на 'Мајдану' 2014. године – да Украјину учине 'антируском', да би је потом употребили као оружје против руске државности", рекао је он на састанку Сталног савета ОЕБС-а.

Прећутали су и што је режим у Кијеву масовно и грубо кршио људска права, а 2022. године се генерално трансформисао у ауторитарни систем власти, подсетио је руски дипломата.

Према речима руског дипломате, обим крвавих репресија Кијева над становништвом Донбаса, као и размере претњи по безбедност Руске Федерације које стварају западне земље, учиниле су неизбежним покретање специјалне војне операције денацификације и демилитаризације Украјине.

"Маске су скинуте - земље НАТО-а, бранећи 'пројекат Украјине' који су гајиле, отворено су објавиле хибридни рат великих размера Русији са циљем да нашој земљи нанесу 'стратешки пораз'", рекао је.

Запад води рат "до последњег Украјинца", у коме је Кијеву ускраћена чак и могућност дипломатског решења, јер би то било у супротности са геополитичким плановима САД и њихових послушника да уклоне Русију са пута сопствене глобалне доминације.

"Упозоравамо да никакве хибридне операције западних земаља у подршци кијевском режиму и подстицању на војну ескалацију неће моћи да пољуљају одлучност наше земље да заштити виталне интересе и безбедност својих грађана. Руска специјална операција ће се наставити док се не испуне сви њени циљеви – денацификација, демилитаризација Украјине и отклањање претњи које долазе са њене територије", закључио је Волгарев.

Испоруке оружја

Последице неодговорне политике западних земаља на војно пумпање Кијева су монструозне, истакао је Волгарев и додао да кијевски режим користи западно оружје за гранатирање насељених места и цивилне инфраструктуре региона ДНР, ЛНР, Херсона и Запорожја.

"ЛНР је 14. априла, на Дан жртава украјинске агресије, објавила збирне податке о гранатирању оружаних формација кијевског режима. Од 23. фебруара 2022. године евидентирано је 757 жртава међу цивилима, од чега је 205 мртвих и 552 рањених. Међу њима је 59 деце, 23 деце је погинуло, а 36 повређено", навео је руски дипломата.

Притом, додао је, ескалација хибридне агресије Запада против Русије – поред подривања мира и безбедности у Европи – доноси огромне економске и еколошке последице.

Једна од њих је, нагласио је Волгарев, неконтролисана дистрибуција оружја, с обзиром да се западно оружје испоручено Украјини, због тамошње корупције, шири по целом свету, појављује се у другим регионалним сукобима, и доспева у руке организованог криминала и терориста.

"Кршење правила за реекспорт наоружања, тајно снабдевање оружјем, неконтролисано пребацивање преносивих ракетних система је директан пут ка нарушавању безбедности грађана на дужи период и након престанка ратних сукоба", закључио је Волгарев.

image
VV inauguration
banner