Свет

МСП Русије: Украјинске власти неконтролисано деле оружје

Од почетка Специјалне војне операције Оружане снаге Украјине погубиле су 4.600 цивила, међу којима је 200 деце, поручују из Москве
МСП Русије: Украјинске власти неконтролисано деле оружјеwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Украјинске власти неконтролисано деле оружје свима који то желе, што посебно користе криминалне структуре у земљи, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

У документу под називом "О људским правима у Украјини", министарство тврди да су се у Украјини масовно раширили хаос и безакоње и додаје да радикали задржавају и претресају људе који изазивају и најмању сумњу. Ово ствара претњу од тога да и невини људи за нешто буду лажно оптужени, а затим и "убијени услед измишљених изговора да они наводно припадају некој од многобројних 'диверзионих група' и колаборационистима".  

"На интернету је објављено мноштво снимака на којима су приказане незаконите радње и исмевање цивила од стране нациста", подсећа руска страна.

Министарство додаје и да радикалне десничарске борбене јединице Украјине користе цивиле као "живи штит", о чему је писала и невладина организација "Амнести интернешенел". У једном од објављених материјала наводи се да Оружане снаге Украјине крше међународно хуманитарно право "пошто претварају цивилне објекте у војне циљеве" и у школама, болницама и стамбеним зградама држе оружје и војнике. 

"Руски војници који се држе као таоци чувају се у ужасним условима, трпе мучење и друге врсте нечовечног понашања. Бројна сведочанства о злочинима украјинских оружаних формација и националистичких батаљона они (Украјинци) сами објављују на интернету. Власти Украјине и не помишљају да приведу правди починиоце ових тешких злочина", саопштило је руско министарство.

На све ово, како наводе, Запад затвара очи јер зна да у Кијеву има услужног савезника који је спреман да послужи као "бесконачни извор напетости у близини руске територије", па чак и ако би то подразумевало уништење украјинске државности.

Поступци кијевског режима још једном указују на недостатак независности Кијева. "То је, заправо, неонацистички режим, који следи упутства спољних савезника, и од своје земље прави анти-Русију", поручили су.

Према званичним подацима Москве, од почетка Специјалне војне операције Оружане снаге Украјине погубиле су 4.600 цивила, међу којима је и 200 деце. Неколико хиљада је рањено, укључујући и 300 непунолетних особа. 

image