Русија

САД коначно почеле да издају визе руској делегацији за учешће на седници Савета безбедности УН

Још нема помака у издавању виза за руске новинаре који би пратили рад руских дипломата, саопштило је руско Министарство спољних послова
САД коначно почеле да издају визе руској делегацији за учешће на седници Савета безбедности УНwww.globallookpress.com © Evgeny Sinitsyn

Сједињене Америчке Државе су почеле да издају визе руској делегацији коју предводи министар спољних послова Сергеј Лавров за присуство састанцима Савета безбедности Уједињених нација, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Међутим, како јављају, нема помака са визама за руске новинаре који би требало да прате рад делегације.

Током априла Русија председава Саветом безбедности УН и најављено је да ће шеф руске дипломатије посетити седиште УН и учествовати на састанцима Савета безбедности 24. и 25. априла.

На проблем са издавањем виза за руску делегацију указивао је и заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков и амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов, а америчка страна се оправдавала кашњењем одобрења из многобројних одељења.

Руске дипломате већ дуги низ година истичу да је тешко добити визе, пре свега америчке, за рад у разним телима Светске организације.

Први заменик представника Русије при УН Дмитриј Пољански је крајем марта рекао да Москва рачуна да ће ускоро бити покренут арбитражни поступак против САД за решавање овог проблема.

Према његовим речима, обим прекршених споразума које су починиле САД, земља домаћин седишта УН имају, не само у односу на Русију, већ и друге државе, сасвим је довољан.

image