Русија

Руски дипломата у УН: Нисмо прислино депортовали децу, али Кијев јесте

Руски дипломата демантовао је наводе представника западних земаља у УН о присилној депортацији деце из Украјине
Руски дипломата у УН: Нисмо прислино депортовали децу, али Кијев јестеGetty © Michael M. Santiago

Дипломата сталне мисије Руске Федерације при Уједињеним нацијама Роман Кашајев демантовао је изјаве представника западних земаља о наводној "присилној депортацији" деце из Украјине, додајући да је Кијев чинио то, а не Русија, преносе "РИА Новости".

У петак је одржан неформални састанак Савета безбедности УН у организацији Сједињених Америчких Држава, Француске и Албаније, уз подршку Украјине, посвећен проблему наводне отмице и депортације деце током оружаних сукоба.

Представници низа западних земаља, укључујући и САД, поново су оптужили Русију за "нелегално депортовање хиљада украјинске деце" на руску територију из Украјине.

Руски дипломата Кашајев је демантовао ове наводе. Према његовим речима, од фебруара 2022. године руски региони су примили више од пет милиона становника Украјине и републикa Донбасa, од којих је више од 730.000 деце.

"Истина је да су ова деца евакуисана из ратне зоне за коју је одговоран Кијев", навео је Кашајев, нагласивши да је "огромна већина ове деце стигла је са родитељима или другом родбином".

"Само две хиљаде њих су ђаци сиротишта у ДНР и ЛНР, који су стигли заједно са руководиоцима и васпитачима ових институција. Од тога је само 358 деце смештено у хранитељске породице", указао је Кашајев.

Истовремено, према његовим речима, то се не може назвати усвајањем.

"У овом случају ради се о привременом о привременом старатељству руских држављана. Овај облик старатељства је изабран посебно узимајући у обзир потенцијално поновно спајање деце са њиховим крвним сродницима, ако их има", нагласио је он.

Кашајев је подсетио да, како би се поједноставио процес спајања породица, родитељи могу да се пријаве за помоћ у проналажењу детета у Канцеларији руског комесара за права детета.

"У овом тренутку, уз учешће комесара, 16 деце из девет породица је већ спојено са сродницима", рекао је Кашајев и додао:

"Русија не спречава децу да одржавају контакте и комуницирају са рођацима и пријатељима, без обзира на место становања", истакао је дипломата.

Истовремено, подсетио је на присилну депортацију коју је спровео Кијев уз одузимање деце од родитеља и праксу затварања малолетника од стране украјинских специјалних служби.

image
VV inauguration
banner