Русија

МСП Русије упозорава: Слање модерног западног оружја Кијеву довешће до крвопролића (ВИДЕО)

Цурење тајних докумената је намерно пласирање информација или аљкавости, али једно је јасно – САД су директно укључене у сукоб у Украјини као директни учесник на страни нацистичког режима у Кијеву, рекао је Михаил Галузин
МСП Русије упозорава: Слање модерног западног оружја Кијеву довешће до крвопролића (ВИДЕО)www.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Западно подстицање контраофанзиве Кијева довешће само до крвопролића и даље ескалације сукоба, изјавио je заменик руског министра спољних послова Михаил Галузин.

"Желео бих да упозорим кијевски режим и његове западне спонзоре на неизбежне тужне последице онога што намеравају. Слање Кијеву модерног западног оружја и охрабривање његових идеја о контраофанзиви довешће до даље ескалације сукоба и крвопролића", рекао је Галузин у интервју за "Известија".

Према његовим речима, руске оружане снаге су спремне за сваки развој догађаја, а Москва још не види предуслове за повратак мировним преговорима и решавање украјинске кризе политичким и дипломатским методама. 

"Проблем је у позицији Кијева и његових англосаксонских господара. Кијевски режим покушава да међународној заједници као мировни план представи неку врсту смешне листе ултимативних захтева Русији, захтева који су апсолутно неприхватљиви и потпуно одвојени од реалности – повлачење трупа или повлачење Руске Федерације из наша четири нова региона. Све је ово плод једне фантазије", казао је.

САД директно укључене у сукоб као учесник на страни нацистичког режима у Кијеву

Галузин је навео да је цурење тајних докумената намерно урађено или се да се ради о "аљкавости", као и да је једно јасно – САД су директно укључене у сукоб у Украјини као директни учесник на страни нацистичког режима у Кијеву. 

Према његовим речима, кораци које је предузела западна страна су потпуно у супротности са међународним одлукама о извозу оружја које су оне саме донеле.

"Овим документима је директно забрањено снабдевање оружјем у случајевима када се зна да се оно може користити за извршење дела геноцида, за наношење штете цивилним објектима, цивилном становништву и злочине против човечности. Видећи сав овај геноцид који Кијев спроводи, вођени нацистичким идеолошким смерницама, западне земље настављају да испоручују оружје кијевском режиму", навео је.

Руски дипломата је истакао да Запад крши одредбе међународног права које регулишу снабдевање оружјем у иностранству. Како је рекао, мир у Украјини није потребан ни Западу ни режиму у Кијеву, јер да је било другачије, дошло би до конструктивне, а не арогантне негативне реакције на предлог Русије крајем 2021. године да се закључи споразум о гаранцији безбедности између Русије и САД и споразум о мерама безбедности између Русије и НАТО. 

"Оба документа су била заснована на принципу недељивости безбедности, одобреном на највишем нивоу у оквиру ОЕБС-а. На основу тога, НАТО би се уздржао од даљег ширења на исток, укључујући одбијање укључивања Украјине у Алијансу. Али, нажалост, наше идеје нису наишле на разумевање ни у Вашингтону, ни међу другим западним земљама. Генерални секретар НАТО-а наставља да уверава кијевски режим да је његово место у 'НАТО породици'", појаснио је.

image
VV inauguration
banner