Русија

Небензја: Захтеви да Русија не председава Саветом безбедности УН били су смешни

Председавање је протекло онако како доликује – сви планирани догађаји су организовани, истакао стални представник Руске Федерације у УН
Небензја: Захтеви да Русија не председава Саветом безбедности УН били су смешниGetty © Michael M. Santiago / Staff

Позиви неких земаља да се председавање Русије у Савету безбедности УН преда неком другом су били смешни, рекао је стални представник Русије при УН Василиј Небензја у интервјуу за "РИА Новости".

Русија је у априлу председавала Саветом безбедности УН. Како је истакао Небензја, председавање је протекло онако како доликује – сви планирани догађаји су организовани.

"Главно је да је председавање прошло без инцидената, упркос смешним покушајима неких земаља да нас оптуже да можемо да злоупотребимо председавање и да уместо нас то треба да ради неко други, јер, кажу, Русија није достојна да буде на челу Савета безбедности", рекао је он.

Овакви апели, приметио је дипломата, "противурече свим замисливим и незамисливим правилима".

Руске дипломате које раде у Сталној мисији Руске Федерације при УН у Њујорку лако се носе са притиском који доживљавају у актуелној међународној ситуацији, додао је Небензја.

"Лако се носимо са притиском. Имамо 1.001 начин за то", казао је руски дипломата.

Савет безбедности је стална структура Уједињених нација, којој је поверена главна одговорност за одржавање међународног мира и безбедности. У Савету безбедности је увек 15 земаља - пет сталних (Русија, САД, Велика Британија, Кина и Француска) и десет привремених које се бирају на две године.

Сваког месеца Саветом безбедности председава једна од земаља.

Након што је Русија покренула Специјалну војну операцију у Украјини, западне земље периодично позивају да се Русија искључи из Савета безбедности УН. Међутим, Русија је стална чланица Савета безбедности УН, што је наведено у члану 23 Повеље УН.

Дакле, како би се Русија искључила из Савета безбедности, сама Повеља УН би морала да се промени, а свака измена Повеље захтева потпис свих сталних чланица. Притом, Русија има право вета на такав предлог.

image