Русија

Кадиров писао Путину: Дозволите да заменимо Вагнеровце у Бахмуту; Украјина: То је све варка

"Вагнеровци" испунили циљ: ослободили смо 95 одсто територије Бахмута, Ахмат ће сигурно завршити ствар
Кадиров писао Путину: Дозволите да заменимо Вагнеровце у Бахмуту; Украјина: То је све варкаwww.globallookpress.com © Friedemann Kohler

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров послао је писмо председнику Русије Владимиру Путину у којем је затражио дозволу да снаге Ахмата буду повучене са тренутних позиција, а затим буду пребачене у град Бахмут, у којем се тренутно налазе јединице Групе "Вагнер".

Кадиров захтев уследио је након недавног саопштења оснивача Групе "Вагнер" Јевгенија Пригожина, који је претходних дана најавио повлачење својих трупа са ове горуће тачке фронта до 10. маја. Према његовим речима, "вагнеровци" су испунили свој задатак, јер њихов главни циљ није био да самостално освоје град: ослобођено је 95 одсто територије Бахмута, а осталих пет одсто никако не могу утицати на даљи то Специјалне војне операције.

"Због тренутне ситуације у зони Специјалне војне операције молим Вас да наредите министру одбране Руске Федерације Шојгуу С.К. и директору Федералне службе снага Националне гарде Руске Федерације Золотову В.В. да нареде да се јединице 'Ахмата' повуку са других праваца и да им се предају позиције које држи Група 'Вагнер' у месту Артјомовск (Бахмут)", написао је Кадиров.

Пригожин је претходно изјавио да је већ ступио у контакт са командантима чеченског Ахмата, како би била договорена предаја позиција, које су неустрашиви "вагнеровци" месецима заузимали и чијим је напорима освојен скоро цео Бахмут. Према јучерашњим подацима, до потпуног ослобођења града од украјинске армије остало је свега два и по квадратна километра у његовом западном делу.

Оснивач Групе "Вагнер" јуче је такође упутио писмо Шојгуу, у којем је затражио да од 10. маја у Бахмуту и околним местима битке наставе јединице Кадирова, изразивши увереност да ће Ахмат сигурно моћи да заврши освајање града.

Кадиров је рекао да је његова војска спремна да напредује ка Бахмуту и да су се неке јединице већ упутиле на овај део фронта, те да је са руским Министарством одбране већ приступио разради детаљног плана о даљим корацима у граду.

"Војници су у стању високе приправности, само чекамо наређења", рекао је он, додајући да "уколико старији брат Пригожин" и Група "Вагнер" оду из града, на њихово место доћи ће "млађи брат Кадиров и 'Ахмат'". 

Чеченски лидер је, такође, обећао да ће Бахмут бити у потпуности ослобођен у најскоријем периоду, рекавши да Ахмат "има снаге да замени било кога" на фронту, те да је ослобођење Бахмута питање свега неколико сати. 

"Све нас је људима направио исти човек - Владимир Владимирович Путин, тако да смо му дужни животом", истакао је Кадиров.

Предаја позиција у Бахмуту уследила је након жестоких борби које су често поређене са млиновима за месом, алудирајући на велики број жртава и тешку ситуацију у граду за обе стране, због које је Кијев од својих савезника при свакој могућој прилици тражио додатну војну помоћ.

Због губитака у људству и дефицита муниције, Пригожин је најавио повлачење своје приватне војске, али, како су саопштили "вагнеровци", познате јединице остаће у граду и 9. маја, како би "свети дан за Русе 9. мај, Дан победе, био дочекан сјајем руског оружја".

Након напуштања позиција у Бахмуту, "вагнеровци" ће се повући у кампове за обуку, како би јединице поново прикупиле снагу и, како је то сликовито објаснио Пригожин, "залечиле своје ране", након чега ће војска бити у приправности и, уколико за тим буде потребе, "одмах стати у одбрану своје отаџбине".

Ипак, украјинска страна негира наводе Кадирова и Пригожина о замени војске у Бахмуту.

Саветник украјинског председника Владимира Зеленског Михаил Подољак рекао је јуче да украјинска војска не примећује никакво битно премештање руских снага или промене у граду, тврдећи да је све ово варка, а главни задатак би био да се Украјина испровоцира и предузме неконтролисане акције. 

"Украјинске обавештајне службе знају каква је ситуација са снабдевањем доњецких јединица Оружаних снага Русије на предњој линији фронта. Доњецке снаге немају проблем ни са каквим великим дефицитом муниције", рекао је Подољак, наводећи да "ни 10. ни 5. ни 9. маја нико нигде неће побећи".

image