Русија

Кисинџер предвиђа мир у Украјини: Преговори би, уз посредовање Кине, могли да почну до краја године

Објавом свог "Става о политичком решењу украјинске кризе" у фебруару, Кина се представила као потенцијални посредник између Москве и Кијева, сматра бивши амерички државни секретар
Кисинџер предвиђа мир у Украјини: Преговори би, уз посредовање Кине, могли да почну до краја годинеGetty © Chip Somodevilla

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер рекао је за Си-Би-Ес Њуз да се сукоб у Украјини можда приближава прекретници и да би мировни преговори, уз посредовање Кине, могли да почну до краја 2023. године.

"Сада када је Кина ушла у преговоре, то ће доћи до врхунца, мислим до краја године", рекао је 99-годишњи дипломата за Си-Би-Ес у интервјуу емитованом у недељу. До тада, наставио је, "причаћемо о преговарачким процесима, па чак и о стварним преговорима".

Објавом свог "Става о политичком решењу украјинске кризе" у фебруару, Кина се представила као потенцијални посредник између Москве и Кијева. Кинески план су у потпуности одбациле САД и ЕУ, док је руски председник Владимир Путин описао неке од његових 12 тачака као "у складу са ставом Москве", а украјински председник Владимир Зеленски је поздравио само неколико његових тачака, али тврди да Кијев неће ни на који начин правити компромисе са Русијом.

Зеленски одбија да преговара са Путиновом владом – украјински лидер је декретом прошлог октобра забранио контакт са Кремљом, и то је само један камен спотицања са којим се суочава Кина или било који други потенцијални посредник.

Русија сматра сукоб у Украјини прокси ратом - између себе и НАТО-а, а руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је у петак да се никакви преговори неће водити "са Зеленским, који је марионета у рукама Запада, већ директно са његовим господарима".

У Вашингтону администрација председника Џоа Бајдена јавно тврди да је на Украјини да одлучи када ће тражити мир. САД нису нудиле никакве подстицаје Зеленском да то учини, а Бајден му је понудио да настави да га снабдева оружјем "колико год буде потребно", како би постигао своје ратне циљеве. Међу тим циљевима је и заузимање Крима, руске територије од 2014. године. Амерички војни лидери су јавно признали да су шансе да се то догоди никакве.

Кисинџер је прошле године навукао гнев Кијева када је сугерисао да Украјина треба да прихвати повратак на "статус кво анте", или да се одрекне својих територијалних претензија на Крим и додели аутономију Доњецкој и Луганској Народној Републици, у име мира. Од тада је предложио да ове територије постану основа преговора након прекида ватре и руског повлачења.

Москва је више пута понављала да је отворена за разговоре са Кијевом, али само ако Украјина "призна реалност на терену", укључујући и нови статус региона Доњецка, Луганска, Херсона и Запорожја као делова Русије. У супротном, наводи Кремљ, Русија ће решити сукоб војним путем.

image