Русија

ФСБ спречио терористички напад у Запорожју: Ухапшени радио по налогу Кијева, имао списак жртава

Приликом претреса пронађене су и одузете компоненте за израду импровизоване експлозивне направе, покренут је кривични поступак, истрага је у току. Имао је циљ да ликвидира представнике државних органа и органа реда.
ФСБ спречио терористички напад у Запорожју: Ухапшени радио по налогу Кијева, имао списак жртаваwww.globallookpress.com © Special services Svetlana Vozmilova

Федерална служба безбедности (ФСБ) је спречила терористички напад на начелника полицијске управе у селу Кириловка у Запорошкој области. Ухапшен је Украјинац који је планирао убиства и терористичке нападе у региону и то по налогу Главне обавештајне управе (ГУР) украјинске одбране, саопштило је регионално одељење службе.

Обавештајци су, док су радили на случају, идентификовали раније осуђиваног 31-годишњег држављанина Украјине који је циљано дошао у Запорошку област по налогу ГУР-а украјинског Министарства одбране.

Имао је циљ да ликвидира представнике државних органа и органа реда. Прва жртва нападача је требало да буде начелник полицијске управе у насељу Кириловка Јуриј Балабин, саопштила је ФСБ.

Како је известио лидер покрета "Ми смо заједно са Русијом" Владимир Рогов, злочинац је имао списак људи које је планирао да убије.

"У Запорошку област је стигао да почини конкретне злочине. Много тога га повезује са Запорожјем. Није га било неко време, а онда је добио потребна упутства и дошао под маском обичног цивила да наводно живи овде. Имао је списак људи које је требало да убије", рекао је Рогов за радио "Комсомољскаја правда".

Ухапшени је признао да га је регрутовала украјинска служба, која му је дала информације о месту где су сакривене компоненте бомбе, казао је Рогов и истакао да је циљ терориста био да дестабилизује ситуацију у региону и застраши локално становништво.

Злочинац је приликом хапшења пружао оружани отпор, али је, захваљујући професионалним акцијама руских специјалних снага разоружан.

Приликом претреса код њега су пронађене и одузете компоненте за израду импровизоване експлозивне направе. Покренут је кривични поступак по члану о припремању терористичког акта.

Истрага је у току.

image