Русија

Русија: За терористички напад на Прилепина крива и Америка

Ћутање међународних организација је недопустиво, поручују из Министарства спољних послова Русије
Русија: За терористички напад на Прилепина крива и Америка© Tanjug/Russian Investigative Committee via AP

Одговорност за терористички напад на руског писца Захара Прилепина није само на украјинским властима него и на Сједињеним Државама, саопштило је руско Министарство иностраних послова.

Како се наводи, одговорност лежи на западним покровитељима, пре свега САД, захваљујући чијим напорима се од преврата 2014. године развијао антируски пројекат у Украјини заснован на неонацизму. Ћутање међународних организација после терористичког напада на Прилепина је недопустиво, истичу у Министарству.

Руски истражитељи су претходно саопштили да Украјина стоји иза експлозије аутомобила.

Истражитељи су рекли да "истражују умешаност Александра Пермјакова у покушај атентата на Захара Прилепина".

Подсетимо, данас је аутомобил Захара Прилепина дигнут у ваздух подметнутим експлозивом, и том приликом је погинуо његов возач и телохранитељ, а писац је задобио потрес мозга и преломима, али није животно угрожен.

Оптужени за атентат на руског писца Захара Прилепина, који је ухапшен раније данас, признао је да је то учинио према инструкцијама украјинских специјалних снага, речено је у Истражном комитету.

Украјинска безбедносна служба (СБУ) саопштила је данас да не може нити да потврди нити да негира умешаност у експлозију аутомобила у којој је повређен руски писац Захар Прилепин или друге нападе.

Истражни комитет је напад на Прилепина окарактерисао као "терористички акт", док је осумњичени рекао "да му је жао" због тога што је учинио.

image