Русија

Лавров: САД стварају "Слободну сиријску војску" уз учешће ИСИС милитаната (ВИДЕО)

Циљ је очигледан - употребити ове милитанте против легитимних оружаних власти Сирије да дестабилизију ситуацију у тој земљи, упозорио је шеф руске дипломатије
Лавров: САД стварају "Слободну сиријску војску" уз учешће ИСИС милитаната (ВИДЕО)© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service

Сједињене Америчке Државе су почеле да стварају такозвану "Слободну сиријску армију" уз учешће ИСИС милитаната, како би дестабилизовали ситуацију у тој земљи, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку са министрима спољних послова Ирана, Сирије и Турске у Москви.

"Према нашим информацијама, Американци су у околини сиријске Раке почели да стварају такозвану 'Слободну сиријску армију' уз учешће представника локалних арапских племена, ИСИС милитаната и других терористичких организација. Циљ је очигледан - употребити ове милитанте против легитимних оружаних власти Сирије да дестабилизију ситуацију у тој земљи", казао је Лавров, преносе "РИА Новости".

Министри спољних послова Русије Сергеј Лавров, Ирана Хосеин Амир Абдолајан, Сирије Фејсал Микдад и Турске Мевлут Чавушоглу састали су се данас у Москви, преносе "РИА Новости".

Тема састанка је покушај нормализације односа и отклањања противречности између Дамаска и Анкаре. Земље су такође учеснице процеса "Астана" за решавање сиријске кризе.

Избори у Турској биће одржани без спољног мешања

Руски министар спољних послова истакао је да ће општи избори у Турској бити фер, транспарентни и да ће се одржати без спољног мешања.

"Пожелео бих нашим турским колегама успешне опште изборе. Ови избори су, као што знам, већ почели ван земље. Сигуран сам да ће бити поштени, транспарентни и да ће изразити вољу турског народа без икаквог спољног мешања", казао је Лавров.

Руски министар је истакао и значај безбедног и добровољног повратка сиријских избеглица.

"Безбедан и добровољан повратак избеглица и интерно расељених лица у Сирији и осигуравање њихових права на подршку за нас је један од кључних принципа", рекао је Лавров и напоменуо да ЕУ 15. јуна организује донаторску конференцију за Сирију при чему ће највећи део средстава бити намењен за одржавање избегличких логора, односно како би избеглице што дуже остале ван граница Сирије.

image
VV inauguration
banner