Русија

Лавров о изолацији Русије: Потпуни фијаско Запада

Кретање ка глобалној мултиполарности је сада чињеница, односно геополитичка реалност, поручио је шеф руске дипломатије
Лавров о изолацији Русије: Потпуни фијаско Запада© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Сви покушаји Запада да изолује Русију су потпуно пропали, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у обраћању учесницима Светске онлајн конференције о мултиполарности.

"Сасвим је логично да пропадну сви покушаји Вашингтона и његових сателита да преокрену ток историје, да натерају међународну заједницу да живи по измишљеном 'поретку заснованом на правилима'. Поменућу само потпуни неуспех Запада да изолује Русију. Државе светске већине, у којима живи око 85 одсто светске популације, не желе да 'ваде кестење из ватре' за некадашње колонијалне матичне земље", казао је Лавров.

Према његовим речима, "кретање ка глобалној мултиполарности постало је чињеница, геополитичка реалност, док нови светски центри – у Евроазији, Азијско-пацифичком региону, Блиском истоку, Африци и Латинској Америци – постижу импресиван успех, ослањајући се на независност, државни суверенитет и културни и цивилизацијски идентитет.

"Све те змеље се руководе својим темељним националним интересима, воде самосталну политику у унутрашњим и спољним пословима. Не желе више да буду таоци туђих геополитичких игара и извршиоци туђе воље", истакао је.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да је у протеклих 30 година удео држава Г7 у светској економији значајно смањен, док је тежина земаља са тржиштима у развоју стабилно расла.

"Сада је прва економска сила у свету, по паритету куповне моћи – Кина, која вешто комбинује тржишне механизме и државне методе регулације", подсетио је.

Како је Лавров навео, у савременом мултиполарном свету, једина разумна алтернатива конфронтацији је обједињавање напора кључних светских центара на принципима Повеље УН, укључујући праксу поштовања суверене равноправности држава.

"Данас сви треба да препознају неповратност формирања праведнијег полицентричног светског поретка. У заједничком је интересу да се мултиполарна архитектура не заснива на 'равнотежи страха', већ на балансу интереса, на опште признатим нормама међународног права, на међусобном поштовању дијалога различитих цивилизација, религија и културе", нагласио је.

Шеф руске дипломатије је на крају поручио да Русија остаје на челу међународних напора за јачање мултиполарних правних и демократских принципа међудржавне комуникације. 

"Наставићемо активно да радимо у УН, укључујући Групу пријатеља у одбрани Повеље УН, Наставићемо да координишемо своје потезе са савезницима и истомишљеницима у ОДКБ, Евроазијској унији, ЗНД, БРИКС, ШОС и другим регионалним удружењима у развоју", закључио је Лавров.

Глобалну конференцију о мултиполарности иницирала је група политиколога из Бразила, Индије, Кине, а реализује се уз активно учешће Међународног покрета русофила. На конференцији ће учествовати преко 120 експерата из више од 60 држава.

image