Русија

Земље чланице Г7 желе да забране руски гас у Европи

Таква одлука требало би да спречи обнављање извоза гаса из Русије у европске земље, пре свега у Пољску и Немачку, пише "Фајненшал тајмс"
Земље чланице Г7 желе да забране руски гас у ЕвропиGetty © Drew Angerer / Staff

Представници земаља чланица Г7 могли би на следећем самиту у Хирошими, који се одржава од 19. до 21. маја, да у потпуности забране увоз руског гаса кроз гасоводе ка Европи, пише "Фајненшал тајмс".

Како истиче лист, таква одлука требало би да спречи обнављање извоза гаса из Русије у европске земље, пре свега у Пољску и Немачку. Један од званичника, који је желео да остане анониман, је напоменуо да је такав вид санкција потребан како би се "осигурало да се партнери не предомисле у будућности".

Западне земље, како наводе, покушавају да појачају економски притисак на Русију јер желе да остваре гаранције да неће моћи да повећа приходе од извоза енергената.

Иако је извоз кроз поменуте гасоводе практично прекинут, земље чланице Г7 инсистирају на његовом затварању.

У нацрту саопштења Г7 после самита у Хирошими, до којег је дошао "Фајненшал тајмс", наводи се да група западних земаља планира да додатно смањи употребу руских извора енергије, барем до завршетка сукоба у Украјини.

Како је раније писао "Блумберг", Европска унија предложила је да се новим пакетом санкција против Русије, поред гаса, обустави и испорука нафте у Европу кроз нафтовод "Дружба".

Председник Русије Владимир Путин је раније истакао да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, али да су санкције задале тежак ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, није било могуће поткопати финансијску стабилност Русије, а Европа је саму себе довела у ћорсокак.

image
VV inauguration
banner