Свет

"Експерти" за антируске санкције: Ако нисте задовољни, појачајте их

Проширење "казнених" мера требало би да се пренесе на енергетски сектор, челик, дијаманте, имовину олигарха и званичника, али и на западне компаније које настављају да послују у Руској Федерацији
"Експерти" за антируске санкције: Ако нисте задовољни, појачајте ихwww.globallookpress.com © White House

Да би се трајно ослабила руска ратна економија, морају се донети нове и ефикасније мере, а пре свега треба пооштрити нафтни ембарго, позива међународна група стручњака за санкције која је представила свој акциони план на ту тему.

Експерти, међу којима су бивши амбасадор САД у Русији Мајкл Макфол, шведски економиста Андрес Аслунд, као и Андриј Јермак, шеф кабинета председника Украјине Владимира Зеленског, поручују: "Они који желе да ослабе војне способности Русије и смање ратни ковчег Кремља, морају да уведу строже санкције бржим темпом, али и строжу контролу истих", преноси "Шпигл".

Супротно ономе што се често тврди, "експерти" за антируске санкције верују да су до сада уведене мере нанеле огромну штету руској економији, што најпре виде у паду продаје руског гаса за 85 одсто.

Међутим, по њима, проширење мера требало би да се пренесе на енергетски сектор – залажу се за горњу цену руске нафте од 45 долара по барелу уместо досадашњих 60. Истовремено захтевају високе порезе за западне нафтне и гасне компаније које настављају да раде у Русији.

Поменута група стручњака такође захтева ембарго за руски челик и дијаманте, затим за западне дата центре и компаније за пренос података у Русији, као и банке. За руске олигархе, највише званичнике и политичаре предвидели су проширење санкција, а њихову имовину на Западу би да конфискују и пребаце у фонд за обнову Украјине и одштету жртвама рата.

Нови предлози ће сасвим извесно подстаћи поновну дебату о санкцијама Русији, пише "Шпигл" и наводи да се и многе владе у источној Европи залажу за строже мере, док се у Западној Европи и САД шири замор од санкција.

Запад је до сада усвојио десет пакета санкција Русији. Међутим, Међународни монетарни фонд предвиђа да ће руска економија ове године расти за око 0,7 одсто, брже од западних земаља попут Велике Британије или Немачке.

Директор Аустријског института за економска истраживања Габријел Фелбермајер закључио је за "Шпигл" да претходни пакет мера "није био тако успешан колико се очекивало".

image