Русија

Песков: Поштовањем споразума до решења за Нагорно Карабах

Упркос осетљивим тренуцима, односи Русије и Јерменије имају дубоке историјске корене и светлу будућност, казао је портпарол Кремља
Песков: Поштовањем споразума до решења за  Нагорно Карабахwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Спровођење трилатералних споразума између Русије, Јерменије и Азербејџана омогућиће да се дође до решења на Јужном Кавказу, потписани документи немају алтернативу као основу за решавање ситуације, казао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Русија се, према његовим речима, у потпуности придржава тих трилатералних докумената који су потписани пре две године.

"Полазимо од тога да су они и даље неспорна основа за нагодбу. А да бисмо постигли решење, морамо да идемо путем имплементације споразума", рекао је Песков, преносе "РИА Новости".

Партнерски односи између Русије и Јерменије имају дубоке историјске корене и светлу будућност, иако постоје осетљиви тренуци, казао је руски званичник.

Сукоб у Нагорно Карабаху се поново разбуктао крајем септембра 2020. године, као наставак на дугогодишњи конфликт који је довео до многобројних цивилних жртава. Стране су неколико пута покушавале да закључе примирје, а као успешан се показао споразум постигнут у ноћи 10. новембра. Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија су се договорили да потпуно прекину ватру, да остану на својим позицијама, и размене заробљенике и тела погинулих.

Поред тога, Азербејџану су враћени региони Келбаџар и Личин, као и део региона Агдам, који су раније били под контролом непризнате Републике Нагорно-Карабах. Руске мировне снаге су стациониране у региону.

Јереван и Баку су прошле године, уз посредовање Русије, САД и Европске уније, започели разговоре о будућем мировном споразуму.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner