Русија

Руска Дума: Макрон је амерички вазал

Изјаве француског председника о Русији су изговор за геополитичке поразе Запада, сматра посланик генерал-мајор Леонид Ивлев
Руска Дума: Макрон је амерички вазалGetty © Photo by Nathan Howard/Getty Images

Посланик Државне думе генерал-мајор Леонид Ивлев назвао је француског председника Емануела Макрона вазалом САД и додао да су његове изјаве о Русији изговор за геополитичке поразе Запада.

"Амерички вазал Макрон искривљује догађаје попут превара на картама. Сви они на Западу и даље траже изговор за своје геополитичке поразе. Француска се предала Русији 1814, Немачка је капитулирала 1945. године. А Русија јесте и биће победничка сила", рекао је Ивлев за "РИА Новости".

Подсетимо, раније је француски председник Емануел Макрон у интервјуу за "Опинион" казао да је "Русија претрпела 'геополитички пораз', започела процес 'падања у вазалство' Кине и почела да сумња своје историјске савезнике".

Он је додао и да архитектура европске безбедности треба да обезбеди одсуство конфронтације са Русијом и пуне гаранције безбедности Украјине.

"Али такође треба да укључи одсуство конфронтације са Русијом и поновну изградњу одрживе равнотеже. Још увек има много фаза које треба превазићи како бисмо то постигли", рекао је Макрон.

Украјински председник Владимир Зеленски боравио је у посети Паризу, где се састао са председником Емануелом Макроном. Након састанка, саопштено је да ће Француска послати Украјини наредних недеља десетине оклопних возила и лаких тенкова, укључујући и АМХ-10РЦс борбена возила.

Након радне вечере која је трајала више од три сата, француско председништво сугерисало је да ће се Париз усредсредити на слање система противваздушне одбране Кијеву, како би се одбранили од руских напада.

Макрон је потврдио Зеленском да ће Париз наставити да пружа политичку, финансијску, хуманитарну и војну помоћ Украјини докле год је то потребно, пренео је Ројтерс.

image