Свет

Макрон: Европи треба више суверенитета и мање зависности

Пандемија ковида и сукоб у Украјини натерали су Европску унију да призна стратешке зависности и одлучи да делује како би их смањила, истакао је француски председник
Макрон: Европи треба више суверенитета и мање зависности© Tanjug/Yoan Valat, Pool via AP

Европи је потребно више фабрика и мање зависности, тврди председник Француске Емануел Макрон у ауторском тексту за "Фајненшел тајмс" и подвлачи да се битка за реиндустријализацију и очување суверенитета коју води његова земља "очигледно мора водити и у европским размерама".

"Откако сам постао председник Француске 2017. године, доследно сам се залагао за идеју европског суверенитета. У почетку се то сматрало само жељом, а понекад и превише француским. Међутим, током протеклих неколико година ЕУ је морала да се суочи са две кључне кризе. И, због пандемије ковида и рата које је Русија одлучила да почне у Украјини, ми смо признали наше стратешке зависности и одлучили да делујемо како бисмо их смањили", истакао је Макрон.

Он додаје да су Европљани "одлучујући консензус" о смањењу своје зависности постигли на самиту у Версају, у марту 2022. године.

"Сагласили смо се око важности задржавања контроле над сопственом судбином и утрли смо пут за суверенију Европу, донетим опипљивим одлукама о одбрани, енергетици и економској безбедности. Нисмо више наивни. Без угрожавања наше отворености, ми делујемо да заштитимо наше интересе, нашу независност и наше вредности, и да потврдимо наш европски економски и социјални модел. Оно што нам је сада потребно је свеобухватан оквир за спровођење овог европског консензуса о суверенитету", истакао је Макрон.

Он предлаже доктрину која се заснива на пет основа.

Европи је, каже, потребна већа посвећеност конкурентности, интеграцији и продубљивању јединственог тржишта Уније, а уз то неопходна је и индустријска политика у виду "моћне полуге" за суочавање са изазовима еколошке и дигиталне транзиције, као и за усклађивање са амбицијама партнера и ривала.

Трећа кључна ствар јесте заштита виталних европских интереса и стратешких добара.

"ЕУ је по први пут створила алат за блокирање страних аквизиција стратешких европских компанија. И морамо бити храбри када је реч о питању технолошког раздвајања и јачања извозне контроле. Следи реципроцитет, као четврти стуб. То значи да наша трговинска агенда треба да буде и амбициозна и у складу са нашим ширим политичким циљевима. Стога мора бити одржива, правична и избалансирана, и да следи јасне европске стратешке интересе", истиче француски председник.

Као последња у низу ставки на којима се заснива доктрина коју Макрон предлаже, наведена је мултилатерална солидарност.

"Суверенитет не значи самопоуздање и ЕУ може напредовати само у контексту глобалног развоја. Позвао сам земље глобалног југа да дођу у Париз у јуну да поставе темеље за нови међународни финансијски оквир. Ову доктрину морамо спровести без одлагања. Морамо поново да преузмемо контролу над нашим ланцима снабдевања, енергијом и иновацијама. Треба нам више фабрика и мање зависности. 'Мејд ин Јуроп' треба да буде наш мото", поручује лидер Француске.

Европљани, како он закључује, немају другог избора јер је "суверенитет испреплетан са снагом наших демократија".

"У Версају следеће недеље, и у наредним месецима, ми Европљани можемо доказати да наш континент, колевка индустријске револуције, поново може бити дом цветајуће индустрије и заједничког напретка", подвукао је Макрон у тексту објављеном у сусрет самиту "Изаберите Француску" који ће се одржати у Версају, и коме ће присуствовати 200 међународних извршних директора.

Макрон је иначе и раније поручивао "У НАТО-у, са НАТО-ом, али не и да будемо зависни од НАТО-а", тврдећи да Европа треба да размисли о својој стратешкој аутономији.

Он је концепт "стратешке аутономије" Европе први пут изнео током свог говора на Сорбони у септембру 2017. године, неколико месеци након што је ступио на функцију председника Француске.

image