Русија

Песков: Европу не чини само Чешка

Портпарол Кремља поручио да постоје и друге државе које могу да имају другачије ставове и позиције о куповини руског гаса преко чворишта у Турској
Песков: Европу не чини само Чешкаwww.globallookpress.com © © Dmitry Golubovich

Портпарол Кремља Дмитриј Песков коментаришући изјаве чешког министра о одбијању Европе да купује руски гас преко чворишта у Турској, поручио је да Европу не чини само Чешка, већ и друге земље које могу да имају другачије ставове, преносие РИА Новости.

Недавно је министар индустрије и трговине Чешке Јозеф Сикела у интервјуу за турски лист "Дуња" рекао да "његова земља очекује од Европе да не купује руски гас преко гасног чворишта у Турској и додао да се у Европи озбиљно разговара о снабдевању гасом и нафтом, а да је проблем увоз из Русије".

"Господин Јозеф Сикела вероватно зна да на европском континенту има много више држава осим Чешке, и да оне могу да имају различите ставове, у различитим фазама, у различитим тренуцима, различиту адекватност у перцепцији онога што се дешава, и тако даље", поручио је Песков, одговарајући на питање да ли би такве изјаве Чешке могле да утичу на руско-турске преговоре о стварању гасног чворишта.

Руски председник Владимир Путин рекао је раније да би Руска Федерација могла да помери транзит гаса из Северног тока у Црноморски регион и Турску и о овој идеји разговарао са својим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом.

Кремљ је навео да је иницијатива за стварање гасног чворишта у Турској у интересу Москве и Анкаре.  Турски лидер раније је рекао да Европа може да користи руски гас преко Турске.

"Гасно чвориште у Турској потребно је пре свега за енергетску безбедност Европе. Потребно је разумети да у пројекту неће бити губитника", рекао је раније за РИА Новости извор у Анкари.

image