Русија

Медији: Мишустин путује у Кину

Западни медији пишу да се припреме за одлазак руске делегације у Шангај одвијају у тајности, будући да се на списку сапутника премијера налазе и санкционисани руски привредници
Медији: Мишустин путује у Кину© Ramil Sitdikov - Host Photo Agency via Getty Images

Премијер Русије Михаил Мишустин следеће недеље ће, ако је веровати "Фајненшел тајмсу" и "Блумбергу", отпутовати у Шангај, где ће заједно са делегацијом Кремља, учествовати на Руско-кинеском пословном форуму.

Наводна посета, била би прво путовање у Кину за Мишустина, који је постао премијер Русије непосредно пре почетка пандемије 2020. године.

"Фајненшел тајмс" подсећа да је током посете Москви у марту, кинески лидер Си Ђинпинг рекао Мишустину да "што пре посети Кину" како би "успоставио блиске везе" са Ли Ћјангом, новим премијером Кине.

Си је тада наговестио и да ће Русија и Кина обновити праксу која је постојала пре него што је Кина ограничила већину међународних контаката током пандемије, а по којој би председници и премијери земаља размењивали посете у наизменичним годинама.

Делегацију ће, како сазнају западни медији, чинити и највиши званичници државних компанија Русије, укључујући Хермана Грефа из "Сбербанке" и Михаила Осејевског из "Ростелекома".

На списку путника у Кину, наводно су и личности попут пољопривредних милијардера Андреја Гурјева млађег и Вадима Мошковича, као и најбогатије жене Русије, милијардерке е-трговине Татјане Бакалчук, која једина од поменутих није под антируским санкцијама.

Руски медији преносе "Блумбергова" сазнања и наводе тог медија да су обе земље држале у тајности припреме за скуп у Шангају. Наводе да ниједна од држава није званично потврдила нити Мишустиново учешће, нити списак његових сапутника.

Наводно, према писању медија са Запада, све се одвија далеко од очију јавности да би се избегли политички притисци, будући да су неки од људи који ће у Кину путовати на листи санкционисаних Руса.

"Очекује се да ће овај догађај нагласити растућу подршку Кине председнику Владимиру Путину након што су западне земље усвојиле свеобухватне санкције у знак одговора на инвазију која је Русију одсекла од глобалних тржишта и кључних ланаца снабдевања", наводи "Фајненшел тајмс".

Нацрт програма форума, у који је овај медиј имао увид, наводно истиче да две земље планирају повећање економске сарадње у областима од пољопривреде и транспорта до енергетике, индустрије и технологије.

"Кинески загрљај с Русијом је све чвршћи, у моменту док та земља гради бедеме против Запада", оцењује "Фајненшел тајмс", подсећајући да посету Си Ђинпинга Путину, одржану свега неколико дана након што је Међународни кривични суд издао налог за хапшење Путина.

Кина је, како се наводи, помогла и да руска економија опстане, услед санкција повећавајући куповину нафте, а кинеске компаније "ускочиле су" да замене западне добављаче или да за руске компаније набаве санкционисане компоненте западне производње.

image