Русија

Патријарх Кирил: Руски владари животе посветили служењу народу

Животи наших светих краљева, краљица, великих војвода и принцеза треба да буду пример, истакао је поглавар Руске православне цркве
Патријарх Кирил: Руски владари животе посветили служењу народу© Tanjug/ Oleg Varov, Russian Orthodox Church Press Service via AP

Међу владарима Русије није било ниједног издајника, сви су своје животе посветили служењу народу, рекао је Патријарх московски и све Русије Кирил.

"Ако чак и критички посматрамо поступке сваког од њих, за неке ћемо имати више похвалних речи, за неког мање, али нико од њих није био издајник. Нико од њих није, служећи својој отаџбини, мислио на добробит других", рекао је патријарх у беседи у Архангелској катедрали Московског Кремља.

Руски владари су, према његовим речима, у потпуности предали своје животе и своју судбину у руке Божије и посветили је служењу народу.

Многи руски цареви су, подсетио је патријарх, канонизовани у светитеље, не само зато што су добро управљали државом, већ и због светости коју су за живота показивали.

"Животи наших светих краљева, краљица, великих војвода и принцеза треба да буду пример свима који су данас на власти. Њихово служење се може упоредити само са монаштвом. Иако су сви они били ожењени или удати, јер је такав обичај, царска власт прелази с родитеља на децу, били су породични људи, али нису живели само за себе, већ за цркву, народ и државу", указао је поглавар Руске православне цркве.

image