Русија

Песков: Не знамо да ли Запад планира мир, али знамо да снабдева Кијев смртоносним оружјем

Портпарол Кремља је одбио да коментарише најновије изјаве публицисте Симора Херша о групи европских земаља које тајно позивају украјинског председника Владимира Зеленског да оконча сукоб
Песков: Не знамо да ли Запад планира мир, али знамо да снабдева Кијев смртоносним оружјем© Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Кремљ не примећује и не зна да ли западне државе планирају мир у Украјини, оно што видимо је да не престају да снабдевају Кијев смртоносним оружјем, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Портпарол Кремља је одбио да коментарише најновије изјаве америчког новинара и добитника Пулицерове награде Симора Херша о групи европских земаља на челу са Пољском које тајно позивају украјинског председника Владимира Зеленског да оконча сукоб, чак и по цену његове оставке.

"Не знамо шта говори Херш. Видимо само чињенице - слање оружја и муниције - то видимо", одговорио је Песков.

Групу земаља које, према речима Херша, предлажу мировне преговоре чине балтичке и источноевропске земље, међу којима су Литванија, Летонија, Естонија и Мађарска.

Међутим украјински председник не пристаје на то и почиње да губи подршку суседа, додаје Херш.

Русија је раније послала дипломатску ноту чланицама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руско Министарство спољних послова је истакло да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију, а НАТО се испоруком оружја "играју ватром".

Притом, оружје које Запад шаље доспева на црно тржиште и у руке терориста, што, како је закључило руско МСП, угрожава безбедност целог света.

image