Русија

Путин: Позитивне прогнозе развоја руске економије, Северни морски пут приоритет

Руски председник на састанку са члановима владе
Путин: Позитивне прогнозе развоја руске економије, Северни морски пут приоритет© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Прогнозе развоја руске привреде за ову годину су позитивне, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

"Наша индустријска производња сада расте. Генерално имамо позитивне прогнозе развоја привреде за ову годину", рекао је Путин на састанку са члановима владе.

Руски председник је навео да је Северни морски пут један од стратешких приоритета и да у овој ситуацији на њему не треба штедети.

"Развој Северног морског пута је један од очигледних стратешких приоритета. Овде, вероватно, не треба штедети нити смањивати трошкове због тренутне ситуације", рекао је Путин.

Шеф државе је напоменуо да Русија намерава да развија Северни морски пут, укључујући и учешће заинтересованих страних партнера.

"Морамо да размишљамо о будућности, Северни морски пут се отвара, то је очигледно. Управо сада су колеге (чланови владе) говорили о климатским променама, да ли је то добро или не, али то се дешава", нагласио је.

Путин је додао да су већ покренуте редовне линије нуклеарног теретног брода, као и да је пуштен у рад други нуклеарни ледоломац Урал.

Руски лидер је истакао да ће тренутна ситуација омогућити Русији да спроведе све своје амбициозне инфраструктурне пројекте, као што је покретању целогодишњег бродског саобраћаја Северним морским путем.

Цена гаса "мало пала"

Руски лидер је додао да је цена гаса "мало пала" и да Русија смањује производњу, да би подржала тржишне цене.

"Поставили смо одређену цену за гас. Она је мало пала. Смањујемо производњу, али је, ипак, имамо на одговарајућем нивоу. Цене варирају на светским тржиштима. Али све наше акције, укључујући и добровољне редукције производње повезане су са потребом одржавања одређене цене на светским тржиштима", казао је.

Он је додао да је Русија у контакту са својим партнерима из ОПЕК+ и да је ситуација апсолутно стабилна.

image