Русија

Медведев одговорио Кисинџеру: Стогодишњацима треба да буде јасно да ће одговор Русије бити оштар

Бивши руски председник реаговао је на изјаву бившег америчког државног секретара да Украјина треба да буде примљена у НАТО
Медведев одговорио Кисинџеру: Стогодишњацима треба да буде јасно да ће одговор Русије бити оштарwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Global Look Press

Ако "глупи лидери" НАТО-а прихвате Украјину, Кијев неће одустати од покушаја да врати територије, а Русија ће морати оштро да одговори свим могућим средствима, казао је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев, коментаришући предлог бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера да се Украјина придружи Алијанси.

"Кисинџер је позвао да Украјина буде примљена у НАТО. Он ће за десет дана напунити 100 година, а срео се и са Брежњевом. Међутим, овде је потпуно погрешио. Он је сукоб између САД и Кине назвао главном претњом човечанству", написао је Медведев на Телеграму.

Он је навео да је увек веровао да је за исправну процену ситуације важно узети у обзир не хипотетичку, већ директну и очигледну претњу.

"Замислите да су Украјину у Северноатлантски савез примили садашњи глупи лидери. Као прво, НАТО већ води хибридни рат са нашом земљом. Друго, украјински националистички режим неће одустати од покушаја да поврати изгубљене територије. Треће, на ово ћемо морати оштро да одговоримо свим могућим средствима и на крају, ево чл. 5 Вашингтонског уговора", нагласио је.

Суптилни аргументи о спречавању егзистенцијалних претњи, закључио је Медведев, не функционишу током крвавих сукоба, а то би требало да буде јасно чак и онима који су се приближили стогодишњици.

Подсетимо, бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер изјавио је да Украјина треба да буде примљена у НАТО јер постаје земља с најбољим наоружањем у Европи и најнеискуснијим руководством.

"Невероватно је опасно оно што Европљани сада говоре. Кажу да их не желе у НАТО-у, јер су превише ризични, али ће их добро наоружати и дати им најбоље оружје. Наоружали смо Украјину до те мере да ће она постати најбоље наоружана земља и с најнеискуснијим руководством у Европи", рекао је Кисинџер у интервјуу за "Економист".

image