Свет

Кисинџер: Украјини је место у НАТО-у јер постаје земља с најбољим наоружањем у Европи

Запад би могао да размотри две опције како би се обезбедио мир у Европи. Прво да прими Украјину у НАТО, а затим да иницира зближавање с Русијом не би ли се створила стабилна граница у источном делу континента, каже бивши амерички државни секретар
Кисинџер: Украјини је место у НАТО-у јер постаје земља с најбољим наоружањем у ЕвропиGetty © Photo by Adam Berry/Getty Images

Украјина треба да буде примљена у НАТО, јер постаје земља с најбољим наоружањем у Европи и најнеискуснијим руководством, изјавио је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер.

"Невероватно је опасно оно што Европљани сада говоре. Кажу да их не желе у НАТО-у јер су превише ризични, али ће их добро наоружати и дати им најбоље оружје. Наоружали смо Украјину до те мере да ће она постати најбоље наоружана земља и с најнеискуснијим руководством у Европи", рекао је Кисинџер у интервјуу за "Економист".

Он верује да ће се сукоб између Русије и Украјине завршити отприлике на истим позицијама које су државе имале пре 24. фебруара 2022. и страхује да би Украјина касније могла да покуша војним путем да заузме територије над којима је Русија успоставила контролу од 2014. године.

Кисинџер је сугерисао да ће свет добити "незадовољну Русију, али и незадовољну Украјину ако се Специјална операција не заврши у корист Москве".

Додао је да би Запад могао да размотри две опције, како би се обезбедио мир у Европи. Прво да прими Украјину у НАТО, затим да иницира зближавање с Русијом не би ли се створила стабилна граница у источном делу континента.

"Због европске безбедности, боље је имати Украјину у НАТО-у, где не може сама да одлучује о територијалним претензијама", поручио је Кисинџер.

image