Русија

Москва поручила УН-у: Бирократске фразе уместо одговора на говор мржње Кијева

Стална мисија Русије при УН критиковала је званичне представнике генералног секретара организације, јер су мизантропске и русофобичне изјаве украјинских званичника који позивају на убијање Руса назвали само "неконструктивном реториком"
Москва поручила УН-у: Бирократске фразе уместо одговора на говор мржње КијеваGetty © Chris Hondros / Staff

Стална мисија Русије при УН оптужила је представнике ове организације да покушавају да заштите кијевски режим који редовно даје мизантропске и злочиначке изјаве о Русима.

"Прес служба генералног секретара УН прокоментарисала је одређене антируске изјаве Михаила Подољака који је претио руским грађанима да ће се са њима правно и физички обрачунати, и позвала је све стране да се уздрже од 'неконструктивне реторике', наводи се у саопштењу сталне мисије Русије при УН.

Неконструктивна реторика је, како сматрају руски представници, "покушај УН да заштите злочиначких и мизантропсих изјаве представника украјинских власти уз ограђивање рутинским фразама".

Руска Мисија при УН је дан раније проследила Савету безбедности писмо као званични документ у вези са изјавама шефа украјинских обавештајаца Кирила Буданова који је рекао "убијали смо Русе и наставићемо да их убијамо било где на Земљи до потпуне победе Украјине". Небензја је у писму указао на русофобију и подстицање на насиље на етничкој основи.

Реагујући на изјаве Буданова, портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик позвао је само да се стране уздрже од реторике која "потпаљује ватру".

Отворени говор мржње кијевских званичника нису изненађење за све оне који прате ситуацију и покушавају објективно да испрате актуелна дешавања која се тичу украјинског конфликта.

Са још једном рундом русофобичних изјава огласио се и саветник украјинског председника Михаил Подољак који је потврдио да "Украјинци мрзе Русију и Русе" и прогониће их увек и свуда.

"'Говор мржње', узвикује Русија хистерично на ванредној седници УН-а. Па шта? Да, Украјина вас мрзи. Да, гонићемо вас. Увек и свуда. Са вама нема о чему да се прича", признао је саветник Зеленског.

Заменик портпарола генералног секретара УН Фархан Хак је, коментаришући изјаве Подољака, рекао само да УН у свим ситуацијама "позивају све стране да избегавају реторику која не помаже".

image