Русија

Небензја писао СБ УН: Кијев говори језиком мржње, подстичу насиље и русофобију

Анкета украјинске агенције УНИАН о убиствима Руса још један пример подстрекивања на тероризам, казао је стални представник Русије при УН
Небензја писао СБ УН: Кијев говори језиком мржње, подстичу насиље и русофобијуwww.globallookpress.com © Photographer Lev Radin/Keystone Press Agency

Руска Мисија при УН је проследила Савету безбедности писмо у вези са изјавама шефа украјинских обавештајаца Кирила Буданова о намери да убијају Русе по читавом свету, указујући на русофобију и подстицање на насиље на етничкој основи.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја скренуо је пажњу на неприхватљиве речи Буданова који је рекао "убијали смо Русе и наставићемо да их убијамо било где на Земљи до потпуне победе Украјине".

"Ово је пример говора мржње, русофобије и подстицања на насиље на етничкој основи", казао је Небензја.

Он је нагласио да се тиме, у најмању руку, крши Конвенција о укидању свих видова расне дискриминације.

Руски дипломата је навео и да је анкета украјинске агенције УНИАН о убиствима Руса још један пример подстрекивања на тероризам.

"Још један пример изјава пуних мржње и подстицања на тероризма је анкета украјинске агенције УНИАН на званичном Телеграм каналу о томе ко би требало да буде следећа жртва после Дарје Дугине, Владлена Татарског (убијени у терористичким нападима) и Захара Прилепина (који је рањен)", подсетио је Небезнја.

Подсетимо, шеф украјинске обавештајне службе Кирил Буданов потврдио је да Украјина стоји иза напада на различите јавне личности Русије, наговестивши да је могуће да се слични напади одиграју у будућности.

Нешто раније, коментаришући убиство Дарје Дугине, он је казао: "Убијали смо и убијаћемо Русе у било којој тачки света све док Украјина у потпуности не победи". 

Упитани да прокоментаришу ову изјаву Буданова, из Уједињених нација су поручили да нису прочитали шта је тачно речено, да не знају за ту изјаву, али да, у начелу, осуђују било какав терористички напад. 

image