Русија

Руски премијер у посети Кини следеће недеље

Михаил Мишустин ће се у Пекингу састати са кинеским председником Си Ђинпингом и премијером Ли Ћијангом, приликом чега ће бити потписан низ билатералних споразума
Руски премијер у посети Кини следеће недељеwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Global Look Press

Премијер Русије Михаил Мишустин боравиће у посети Кини од 23. до 24. маја, када ће посетити Шангај и Пекинг, саопштио је Кабинет министара Руске Федерације.

Како се наводи у саопштењу, Мишустин ће се у Пекингу састати са кинеским председником Си Ђинпингом и кинеским премијером Ли Ћијангом, приликом чега ће бити потписан низ билатералних споразума.

Напомиње се да ће се разматрати актуелна питања руско-кинеске сарадње у трговинско-економској сфери, а планирано је да се посебна пажња посвети интеракцији у индустрији, енергетици, транспортној инфраструктури, пољопривреди и другим областима.

Мишустин ће посетити и Шангај, где ће учествовати на руско-кинеском пословном форуму. Догађају ће присуствовати руководиоци водећих компанија Руске Федерације и Кине, додали су у Кабинету.

Ово ће бити прва Мишустинова посета Кини на месту премијера.

Кинески председник Си Ђинпинг је, током посете Москви 20-22. марта, позвао шефа руске владе да посети Кину што је пре могуће како би успоставио блиске везе са новим премијером Државног савета Кине. 

Мишустин је прихватио овај позив и изразио уверење да ће успети да успостави конструктиван пријатељски дијалог са Ли Ћјангом.

Развој односа Москве и Пекинга

Руски премијер је раније казао да је Руска Федерација заинтересована за даље јачање свеобухватног партнерства и стратешке сарадње са Кином, а односи земаља су на највишем нивоу у читавој вишевековној историји и утичу на формирање глобалне агенде у свету.

Мишустин је изјавио да ће ове године међусобна трговина узмеђу Моксве и Пекинга износити 200 милијарди долара. Према његовим речима, упркос тешкој спољној ситуацији, турбуленцијама на глобалним тржиштима, све већим западним санкцијама, трговинско-економска сарадња двеју држава се успешно развија.

image
VV inauguration
banner