Русија

Бежите "леопарди", стиже моћна руска "армата"

Тенкови Т-14 наводно су почели да се распоређују, а они су, кажу стручњаци, изазов са којим се западна борбена возила још нису срела
Бежите "леопарди", стиже моћна руска "армата"Getty © Sean Gallup

Време је да се тестирају "леопарди" и "абрамси", јер на бојно поље, према писању "Фигара" стиже моћна руска Т-14 "армата".

Француски медиј објавио је извештај о размештању ових тенкова, коментаришући то као "предзнак технолошке револуције", и суочавање са "непознатим" за главне западне тенкове, који ратују на страни оружаних снага Кијева.

Вести локалниих руских медија, наиме, сугеришу да је војска почела да распоређује своја најновија оклопна возила у Украјини, а чак се тврди да је "армата" већ била у борби са непријатељским одбрамбеним позицијама, иако, наводно није учествовала у директним нападима.

"Ако су немачки 'леопард 2' и амерички 'абрамс' далеко супериорнији од Т-72 или Т-80, које тренутно користи руска војска, шта је са Т-14 'армата'? Ако Т-14 ускочи на бојиште, немачки и амерички тенкови ће морати да се суоче са непознатим", наводи француски лист, имплицирајући да тенкови које је Запад послао Украјини немају искуства са сличним борбеним возилима.

Аутори чланка у "Фигару" приметили су да је ова "армата" напреднија у односу на Т-72 и Т-90. Поседује моћно оружје и специјалну оклопну капсулу за посаду која је одвојена од муниције и горива, што повећава шансе да посада преживи, чак иако је тенк "нокаутиран". Поред тога, за пуњење цеви тенка није потребна људска интервенција.

Извештај Француза предвиђа да би Т-14 "армата" могао да представља продор на бојном пољу, јер је ово возило дизајнирано да делује у комбинацији са борбеним возилима пешадије и највероватније би се тако и користило.

Овакве вести створиле су "помаму" међу војним стручњацима будући да је Т-14 најнапреднији главни борбени тенк у Русији.

Као основа за њега искоришћена је универзална борбена платформа "армата", која је уједно и платформа за следећу генерацију модуларних тешких војних гусеничарских возила.

"Моћна карактеристика овог тенка следеће генерације су одбрамбени системи који су на њега постављени и могу ефикасно да обарају противтенковске ракете које је Украјина у великој мери користила против руских тенкова", писао је "Јурејжа тајмс".

А тај одбрамбени систем "армате" Т-14 активирају сензори који могу да открију и неутралишу ракете и противтенковске гранате, тако додатно појачавајући ефикасност оклопника на бојном пољу.

"Т-14 'армата' је технолошки супериорнија од тенкова 'абрамс' и 'леопард'. Има максимални радни домет од 310 миља у поређењу са 265 миља западних тенкова. У оклопном ратовању таква разлика у оперативним даљинама много значи", рекао је војни експерт потпуковник ЈС Соди за "Јурејжа тајмс".

Када је реч о ватреној моћи која је у "оклопном" рату критична компонента, код Т-14 је и она супериорнија него код западних тенкова.

"Биће занимљиво гледати тенковску борбу један на један између руских тенкова против леопарда, јер абрамс неће ускоро доћи. Да не заборавимо да Руси имају неке озбиљно опасне верзије АТГМ-а, како за хеликоптере тако и за копнене", тумаче саговорници "Јурејжа тајмса".

image