Свет

"Форин полиси": Које логистичке проблеме испоручени "леопарди" доносе Кијеву

Тенкови, које је, као војну помоћ Кијеву послало осам земаља, испаљују различита зрна, што спречава Украјину да купује муницију на велико
"Форин полиси": Које логистичке проблеме испоручени "леопарди" доносе Кијевуwww.globallookpress.com © Francisco J. Olmo

Украјина ће морати да набавља различиту муницију за тенкове немачке производње "леопард", извештава "Форин полиси".

У извештају који је пренео овај медиј, наводи се да возила која је Кијеву доставило осам земаља, не испаљују исту врсту граната. У тексту се наглашава и наводна неадекватност противваздушне одбране која је већ испоручена Кијеву.

"Форин полиси" преноси да "тенкови 'леопард', који стижу из осам различитих земаља, испаљују различита зрна, што значи да Украјинци не могу да набаве муницију за своје копнене снаге у већој количини."

Што се тиче тенкова "абрамс", за које су САД за сада само обећале да ће их испоручити, вероватно ће им бити потребни месеци пре него што заиста стигну на бојно поље, напомиње овај лист.

Према "Форин полисију", Украјина се суочава и са озбиљним недостатком савремених система противваздушне одбране, који могу да покрију само неколико градова. Да ствар буде гора, ракетни системи "хоук", које је обезбедио Вашингтон, испоручени су без радара.

Ови проблеми, како се наводи, успоравају планирану пролећну контраофанзиву Кијева и изазивају незадовољство украјинског руководства.

Алексеј Данилов, секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану, пожалио се за АП раније ове недеље да неке од држава које подржавају Кијев "обећавају једно, а раде сасвим друго". Украјински званичник је јасно ставио до знања да "нико неће кренути неспреман" у планирану контраофанзиву.

Неименовани украјински посланик, којег цитира "Форин полиси", тврди да је напад првобитно био планиран за април, али да је морао да буде одложен на неодређено време због недостатка оружја.

У петак је "Њујорк тајмс" објавио извештај у коме се наводи да је Кијев крајем фебруара имао само 200 од укупно 253 тенка које су амерички војни званичници сматрали довољним за успешну контраофанзиву. Овај лист, позивајући се на документе Пентагона који су процурили, напомиње да је већина украјинског наоружања и даље совјетског порекла.

"Њујорк тајмс" је раније известио да САД и њихови савезници имају потешкоћа и да одрже корак са украјинским захтевима за артиљеријским гранатама.

image
VV inauguration
banner