Русија

Није тајна: Запад хоће да уништу духовну везу две сестринске цркве

Руски министар спољних послова тврди да западни инжињеринг жели да дискредитује Руску православну цркву
Није тајна: Запад хоће да  уништу духовну везу две сестринске цркве© Tanjug/ AP Photo/Alexander Zemlianićenko

Запад настоји да уништи духовну везу између Московске патријаршије и помесних цркава, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Није тајна да је колективни Запад на челу са САД покренуо против наше земље тотални хибридни рат. Своје циљеве они посебно не крију, а то је уништити руску економију, дестабилизовати политичку стабилност, поразити нас на самом бојном пољу, а у суштини ослабити или чак уништити нашу многовековну државност", рекао је Сергеј Лавров приликом отварања пленарне 24. седници Светског народног савета Руса "Православље и мир у XXI веку".

Он је том приликом истакао да се све чешће позива на забрану многих цркви, да се храмови и цркве одузимају, а да се верници и свештеници гоне.

"Западни геополитички инжењери раде на разрушењу духовних веза између православне цркве у Украјини и Московске патријаршије, као и других локалних православних цркви, све са циљем дискредитације Руске православне цркве", додао је Лавров.

Подсећамо, патријарх Кирил је рекао да многи верују да је дошло време када се може окончанти са Русијом и да је Русија многима у свету "трн у оку", говорећи у недељу након завршетка службе освештења Благовештењског храма Серафимо-Дивејевског манастира код Нижњег Новгорода.

Према његовим речима, непријатељи покушавају да збришу Русију, јер Русија нуди "алтернативни поглед на свет, Бога и човека", који је другачији од оног који је данас прихваћен на Западу.

image