Русија

Судија показао Путину карту: Украјина није ни постојала пре настанка УССР

Председник Уставног суда Руске Федерације Валериј Зоркин показао председнику Русије Владимиру Путину карту из 17. века
Судија показао Путину карту: Украјина није ни постојала пре настанка УССР© Kremlin.ru

Украјина није постојала пре настанка Украјинске Совјетске Социјалистичке Републике, рекао је председник Русије Владимир Путин на састанку са председником Уставног суда Руске Федерације Валеријем Зоркином.

Зоркин је председнику донео карту сачињену у Француској у 17. веку, на којој су биле означене земље које су улазиле у саставу Руске империје и Пољске.

"Зашто сам донео карту? На њој нема Украјине", казао је Зоркин и напоменуо да постоји много спекулација о историји те земље.

"Те земље су једноставно биле део Речи Посполите (Пољске), а затим су тражиле да уђу у састав Московског царства. Касније, после Октобарске револуције, почеле су да се формирају свакакве квази-државе, а совјетска власт је створила Совјетску Украјину. Пре тога, Украјина није постојала у историји човечанства", рекао је Путин, док је заједно са Зоркином прегледао стару мапу.

Председник Русије је почетком прошле године рекао да се данашња Украјина с правом може назвати "Украјина Владимира Иљича Лењина", с обзиром да је управо он био њен творац, што потврђују и чувана историјска документа.

image