Русија

Мишустин у Кини: Москва и Пекинг се боре против глобалне доминације Запада

Русија и Кина се супротстављају покушајима Запада да очува глобалну доминацију и да незаконитим санкцијама намеће своју вољу независним државама, рекао је премијер Русије
Мишустин у Кини: Москва и Пекинг се боре против глобалне доминације Западаwww.globallookpress.com © Russian Government/via Global Look Press

Русија и Кина се супротстављају покушајима Запада да очува глобалну доминацију и да незаконитим санкцијама намеће своју вољу независним државама, рекао је премијер Русије Михаил Мишустин на састанку са председником Кине Си Ђинпингом у Пекингу.

"Искрено ценимо вишевековне споне добросуседства, партнерства и сарадње које повезују Русију и Кину. За нас је то од посебног значаја у условима када ситуација на међународној сцени постаје све турбулентнија", рекао је руски премијер.

Москва и Пекинг ће, према његовим речима, да пруже пресудан отпор опасним стремљењима и створиће повољне услове за напредак и остварење стратешких циљева две земље. 

На самом почетку састанка Мишустин је кинеском председнику пренео поздраве председника Русије Владимира Путина.

"Пре свега да вам пренесем пријатељске поздраве од председника Русије Владимира Путина. Он се са изузетним задовољством сећа разговора са вама одржаних у Москви у марту", рекао је Мишустин.

Посета Сија Русији је, како је нагласио Мишустин, означила почетак нове епохе развоја односа, свеобухватног партнерства и стратешке сарадње између две земље.

Главни циљ посете руског премијера Кини је организовање делотворног рада кроз владе земаља на примени свих споразума постигнутих у марту 2023. током посете Си Ђинпинга Москви.

"Јединство вам омогућава да померате планине", казао је Мишустин говорећи о руско-кинеским односима за које сматра да су на невиђено високом нивоу.

Поред јачања трговинско-економске сарадње, од велике важности је и ширење културних и хуманитарних веза, нагласио је премијер Русије.

Кинески лидер је са своје стране истакао да су стране претходно имале корисне разговоре са кинеским премијером Ли Чијангом.

Односи Русије и Кине се сада развијају на високом нивоу, поуздано се остварује вишеструка сарадња, казао је Си Ђинпинг и предложио да се настави са обострано корисном билатералном сарадњом.

Обим билатералне трговине за 4 месеца порастао је на 73,14 милијарди америчких долара, прецизирао је кинески председник.

Мишустин борави у вишедневној посети Кини током које је, између осталог, учествовао на руско-кинеском бизнис форуму у Шангају и, као што је казао Си Ђинпинг, имао састанак са кинеским премијером Ли Чијангом.

image
VV inauguration
banner