Русија

Величанствен дочек руског премијера у Кини: Односи Москве и Пекинга на изузетно високом нивоу

Односе Русије и Кине карактерише међусобно поштовање интереса, жеља да се заједнички одговори на нове изазове који су повезани са све већим турбуленцијама у међународној арени и незаконитим санкционим притисцима колективног Запада, поручио је Михаил Мишустин
Величанствен дочек руског премијера у Кини: Односи Москве и Пекинга на изузетно високом нивоу© Tanjug/Thomas Peter/Pool Photo

Односи Москве и Пекинга су на невиђено високом нивоу, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин на састанку са кинеским премијером Ли Ђијангом.

"Одлуке које су донели председник Русије Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг поставили су стратешке смернице за изградњу сарадње у осам приоритетних области. Покренут је координиран рад преко влада двеју земаља на примени споразума постигнутих на највишем нивоу", казао је Мишустин, преносе "РИА Новости".

Према његовим речима, односе Русије и Кине карактерише међусобно поштовање интереса једних других, жеља да се заједнички одговори на нове изазове који су повезани са све већим турбуленцијама у међународној арени и незаконитим санкционим притисцима колективног Запада.

"Како кажу наши кинески пријатељи, јединство омогућава померање планина", истакао је руски премијер.

Руске заставе окачене су у центру Пекинга у близини Великог дома народа, где се су састала двојица премијера.

Мишустинов програм рада почеће данас билатералним разговорима у проширеном формату уз учешће делегација. Како је раније саопштено, разговараће се о проширењу трговинско-економских веза, а посебну пажњу планирају да посвете индустрији, енергетици, транспорту, пољопривреди. 

По завршетку, биће потписани документи. Затим ће Мишустин, положити венац на споменик народним херојима на Тргу Тјенанмен и посетити Универзитет Цингхуа. По завршетку програма, Мишустин ће се вратити у Велику салу народа, где је предвиђено да се састане са кинеским председником Си Ђинпингом.

Руски премијер Михаил Мишустин борави у Кини, где ће се састати са руководством те земље. Он је своју дводневну посету започео посетом Шангају, где је говорио на руско-кинеском пословном форуму. Догађају су присуствовали руководиоци водећих компанија у Русији и Кини.

image