Русија

Британски краљевски институт: Због руског електронског рата Украјина губи 10.000 дронова месечно

Електронско ратовање је "кључна компонента" руске војне тактике која сваког месеца, уништавајући више од 300 дронова дневно, Украјини проузрокује запањујуће губитке, наводи се у најновијој процени
Британски краљевски институт: Због руског електронског рата Украјина губи 10.000 дронова месечноGetty © Photo by Sean Gallup

Нова процена војних способности Русије на линији фронта показује да су руске снаге сваког месеца уништавале 10.000 украјинских дронова, пише "Бизнис инсајдер" позивајући се на извештај британског Краљевског института за оружане снаге (РУСИ). 

Електронско ратовање је "кључна компонента" руске војне тактике која сваког месеца, уништавајући више од 300 дронова дневно, Украјини проузрокује запањујуће губитке, наводи се у извештају који је објавио британски Краљевски институт.  

"Ово је један од првих светских сукоба који се води по принципу дрон против дрона", оценио је професор ратних студија Универзитета Јужне Данске и стручњак за беспилотне летелице Џејмс Патон Роџерс.

Он је додао да, иако сматра бројке које наводи британски Краљевски институт "вероватно прецењеним", истраживање показује колико је руско електронско ратовање ефикасно против украјинских дронова

У процени РУСИ-а се наводи да дуж отприлике 1.200 километара линије фронта Русија задржала велике системе за електронско ратовање на сваких 10 километара. Како се наводи у извештају, ти системи су удаљени око 6 километара од линије фронта и фокусирани су на неутрализацију дронова. 

Како се додаје, софистициране руске системе као што је станица за ометање Шиповник-Аеро тешко је открити и оне могу одавати лажне сигнале који имитирају неке друге, наводе истраживачи, преноси "Инсајдер". 

"Такође има софистициран спектар способности за обарање беспилотних летелица, укључујући и ометање навигационих система", додаје се. 

Украјина користи разноврсне беспилотне летелице, од малих комерцијалних дронова, који се користе за извиђање до моћног "бајрактара ТБ2", који кошта више милиона долара. 

Дронови које је користио Кијев, како пише "Бизнис инсајдер", били су "прослављени аспект раног заустављања напредовања Русије", што је подстакло званичну кампању прикупљања средстава "Јунајтед 24" са циљем да се формира "војска дронова". 

Ипак, наводи лист, до лета је већ било јасно да су руске способности за електронско ратовање и противваздушну одбрану ојачале. 

"Гардијан" је тако, на пример, у априлу пренео извештај да један од најчешће коришћених модела, комерцијални дрон ДЈИ, брзо губи ефикасност.

image