Русија

Шојгу упозорава: Убудуће оштро и жестоко одговарамо на нападе украјинских екстремиста

У току антитерористичке операције, ударом авијације, артиљеријском ватром и акцијама јединица које покривају државну границу Западног војног округа, спречене су да напредују и уништене нацистичке формације, казао је руски министар
Шојгу упозорава: Убудуће оштро и жестоко одговарамо на нападе украјинских екстремистаwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Русија ће на нападе украјинске војске у будућности да реагује изузетно оштро, проучио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку руског Министарства одбране.

"У току антитерористичке операције, ударом авијације, артиљеријском ватром и акцијама јединица које покривају државну границу Западног војног округа, спречене су да напредују и уништене нацистичке формације. Преостали нацисти су потиснути на територију Украјине, где смо наставили да им наносимо ударе док их нисмо потпуно елиминисали", рекао је Шојгу.

Уништено је више од 70 украјинских терориста током антитерористичке операције у Белгородској области, као и више оклопних возила украјинске војске.

На такве нападе убудуће ће се реаговати изузетно оштро, упозорио је руски министар одбране.

Украјинска диверзантска група је у понедељак ушла на територију Грајворонског округа Белгородске области. Истражни комитет Руске Федерације покренуо је кривични поступак по шест чланова, један од њих је терористички напад.

У нападу украјинских диверзаната на Белгородску област је повређено неколико цивила.

Руско Министарство одбране је саопштило да су украјинске нацистичке формације, које су извршиле инвазију на Белгородску област поражене, а убијено је више од 70 терориста.

Русија припрема војску за рад са новом опремом

Око 5.000 специјалаца је обучено за коришћење високотехнолошке опреме, као што су тенкови Т-90М "прорив", БМП-2М са борбеним модулом "бережок", БМП-3, као и разних дронова, рекао је руски министар одбране.

"Од почетка Специјалне војне операције обучено је више од 120.000 војника. Више од 21.000 специјалаца је обучено за груписање трупа и новоформираних формација и војних јединица. Око 5.000 њих обучено је за употребу високотехнолошких модела наоружања", прецизирао је министа.

Центри за обуку Министарства одбране Русије не само да изводе индивидуалну обуку, већ обучавају у посаде тенкова и борбених возила, додао је.

Иако је приметно оптерећење образовне мреже, то ни на који начин не утиче на квалитет образовног процеса, казао је Шојгу и додао да је потребно прилагодити програме обуке, тако да се у обзир узме искуство стечено у Специјалној војној операцији (СВО).

"Војници морају да овладају новим техникама борбе, да буду у стању да ефикасно користе оружје, познају тактику и опрему непријатеља да би се томе вешто супротставили", рекао је Шојгу.

Биће настављен систематски рад на спровођењу социјалних гаранција за војнике и чланове њихових породица који учествују у СВО, обећао је руски министар.

"Команда војних јединица и локалне самоуправе сада посебну пажњу посвећујe породицама војника. Чланови Јунармије, борачких организација и женских савета укључени су у пружање помоћи војницима", казао је и додао да додатну помоћ пружају добротворне фондације и јавне организације.

"У складу са одлуком председника Руске Федерације, основан је Државни фонд за подршку учесницима у СВО 'Бранилац отаџбине'", подсетио је министар.

За Министарство одбране Русије важно је да војници у зони СВО знају да су њихове породице и пријатељи под заштитом државе, нагалсио је Шојгу.

"Рањеним војницима и породицама погинулих пружа се једнократна помоћ у износу од три до пет милиона рубаља, отплаћују се кредити или се обезбеђују кредитне олакшице", подсетио је Шојгу.

Према министровим речима, усвојена су 63 нормативна правна акта којима су значајно проширена права учесника СВО и њихових породица, утврђен је статус борца и додељене су додатне новчане исплате, укључујући и за посебна одликовања у обављању војних задатака.

image
VV inauguration
banner