Русија

Захарова: Немци се праве Енглези и неће нуклеарке, а прећуткују осиромашени уранијум у Украјини

Немачка је недавно прогласила затварање последње нуклеарке, а истовремено избегава одговор на питање да ли ће осудити испоруку муниције са осиромашеним уранијумом кијевском режиму
Захарова: Немци се праве Енглези и неће нуклеарке, а прећуткују осиромашени уранијум у Украјиниwww.globallookpress.com © MFA Russia

Влада Немачке избегава да прокоментарише како се власти односе према томе што је Британија испоручила Кијеву оружје са осиромашеним уранијумом, рекла је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

Немачка је недавно прогласила победом свој излазак из атомске ере затварањем последње нуклеарне електране у земљи, а истовремено избегава да одговори на питање да ли ће осудити испоруку муниције са осиромашеним уранијумом кијевском режиму тврдећи да влада "не располаже подацима и нема мишљење о овом питању", навела је Захарова.

"Ако су одустали од апсолутно безбедног мирног атома јер су се плашили радијације и токсиколошких претњи, како могу да подрже употребу оружја (!) са осиромашеним уранијумом (!) у стварној борби?", упитала је она." А одакле би они и имали те податке? Они су у НАТО-у", иронично је даље написала на Телеграму, указавши на то да је готово немогуће да две чланице Алијансе не знају ништа о војним плановима земаља чланица.

Ипак, ту је руско Министарство спољних послова да о свему информише власти у Берлину, додала је Захарова, подсећајући још једном да немачке власти на све ово најчешће не дају никакав одговор, те само поручују да су "у контакту са партнерима".

На сличан начин Берлин коментарише и захтев посланика који од власти захтевају одговор на питање "шта ће бити урађено са истом таквом америчком муницијом", која се чува у базама САД у Немачкој, истакла је портпаролка.

image