Свет

Украјина би могла "масно" да профитира од милијарди евра замрзнуте руске имовине у ЕУ

Званичници испитују "легалан" начин на који могу да искористе профит од руске имовине заточене у финансијској компанији "Јуроклир"
Украјина би могла "масно" да профитира од милијарди евра замрзнуте руске имовине у ЕУGetty © Matt Cardy / Stringer

Европска унија разматра могућност давања Украјини профита од замрзнуте руске имовине вредне милијарде евра, која је заглављена у западним финансијским тржиштима.

Званичници земаља чланица ЕУ и представници Европске комисије разматрају како да извуку корист од руске имовине заробљене у "Јуроклиру", највећој кући за одштете на свету, и проследе је Кијеву, пише "Фајненшел тајмс" позивајући се на изворе.

Такав потез, објашњава портал, не би значио експропријацију саме имовине, али би и даље представљао ескалацију финансијског притиска Запада на Русију.

Са увођењем санкција, 196,6 милијарди евра руске имовине замрзнуто је у "Јуроклиру", од чега је 180 милијарди евра имовина руске централне банке. Та средства сада стварају готовину од камата.

Тај новац "Јуроклир" реинвестира већ годину дана, а званичници ЕУ сада планирају да преусмере у Украјину профит остварен тим реинвестирањем.

"Јуроклир", што је стандардна пракса куће, даје на зајам готовину својих клијената како би смањио кредитни ризик и задржава зарађену камату. Садашње окружење високих каматних стопа донело је огроман профит овој финансијској институцији. У првом тромесечју ове године, "Јуроклир" је пријавио 734 милиона евра камата на замрзнута руска средства.

"Није сасвим јасно коме припада овај профит", рекла је "Фајненшел тајмсу" једна особа упозната да дискусијама у Бриселу. Давање те зараде Украјини био би улазак у "неистражену територију", али "верујемо да би то могло да се уради".

Неки званичници верују да би овај принцип могао да се примени на шири спектар замрзнутих руских средстава.

Друга особа која је упозната са разговорима рекла је да "финансијске институције не знају шта да раде са овим новцем" и да опција преусмеравања профита за помоћ Украјини изгледа "обећавајуће".

Више стручњака упозорило је на законске импликације и да би такав потез вероватно захтевао ширу међународну подршку јер би могао да утиче на финансијска тржишта. "Јуроклир" је држао 35,6 милијарди евра хартија од вредности у 2022.

ЕУ такође разматра активно управљање профитом како би се створило више новца, кажу неименовани извори. То би могло да се уради преко инструмента за управљање имовином, или преко самог "Јуроклира", који би инвестирао средства у складу са упутствима.

Међутим, тај потез би могао имати правне импликације по институцију која обично делује само као чувар. Једна особа је рекла да је потребно пронаћи равнотежу између "заштите улоге 'Јуроклира'" и "извлачења новца за Украјину".

Странке из Русије поднеле су тужбе против "Јуроклира" тражећи да им преда исплате, али је компанија у марту саопштила да неће распоређивати никакав профит од руске имовине док "ситуација не постане јаснија".

Белгијска влада је саопштила да намерава да приход од пореза оствареног од замрзнуте имовине у "Јуроклиру" искористи за помоћ Украјини. Према речима једног владиног званичника, Белгија очекује да ће ове године од камата зарадити најмање 625 милиона евра пореза.

Званичници ЕУ намеравају да изнесу конкретније предлоге у вези са руском имовином на састанку лидера ЕУ крајем јуна.

Комисија је саопштила да "истражује начине коришћења руске замрзнуте и имобилисане имовине" како би "осигурала да Русија плати штету нанету у Украјини". Речено је да су разговори са међународним партнерима у току, али да су "и правно и технички сложени".

image