Русија

Захарова о стању на КиМ: Поступци Приштине против Срба приближавају ситуацију "врућој фази"

САД и ЕУ не делују као мировњаци, већ као подстрекачи сукоба, подривају међународно-правне основе косовског решења, одлажу постизање обострано прихватљивог решења, које је могуће само уз подршку Резолуције 1244 Савета безбедности УН, казала је портпаролка руског МСП
Захарова о стању на КиМ: Поступци Приштине против Срба приближавају ситуацију "врућој фази"www.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Руска Федерација осуђује провокативне антисрпске акције Приштине које ситуацију приближавају врућој фази и угрожавају безбедност Балкана, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Са забринутошћу пратимо следеће заоштравање ситуације на Косову и Метохији, где се настављају прогони и насиље које организују косовски Албанци над староседелачким српским становништвом. Најоштрије осуђујемо провокативне кораке Приштине, који су ситуацију довели близу вруће фазе и директно угрожавају безбедност читавог региона Балкана", казала је Захарова.

Она је нагласила да су САД и ЕУ у потпуности одговорне за то. 

"САД и ЕУ не делују као мировњаци, већ као подстрекачи сукоба, подривају међународно-правне основе косовског решења, одлажу постизање обострано прихватљивог решења, које је могуће само уз подршку Резолуције 1244 Савета безбедности УН", истакла је.

Према њеним речима, САД и ЕУ нису учиниле ништа да "отрезне руководство косовских Албанаца и натерају их да испуне своје обавезе према Бриселским споразумима из 2013. и 2015. године".

Претходно је директор четвртог европског департмана Министарства спољних послова Русије Јуриј Пилипсон изјавио да ће Русија наставити да подржава Београд у одбрани његових легитимних права, суверенитета и територијалног интегритета.

"Свака одлука о тзв. Косову треба да буде прихватљива за Србе и одобрена Саветом безбедности Уједињених нација. Запад се у свом омиљеном циничном стилу селективно односи према међународном праву, свим снагама стремећи да замени овај основни документ једностраним шемама, које не узимају у обзир фундаменталне интересе српског народа и приморавају на прихватање 'државног суверенитета' покрајине", казао је Пилипсон.

Председник Србије Александар Вучић ставио је у јуче српску војску у максималну приправност због ситуације на Косову и Метохији због једностраних корака Приштине. 

Шеф државе је затражио и да НАТО "хитно заустави насиље над Србима" на Косову и Метохији. Министар одбране Србије Милош Вучевић потврдио је довођење војске у највиши степен борбене готовости и напредовање снага ка Косову и Метохији.

image