Русија

Руски медији: Напад на брод Црноморске флоте отвара још једну Пандорину кутију

Почетак тајног рата на мору је сасвим могућ. Саботаже у којима учествују рониоци-рудари, "непозната" торпеда и вођени дронови – арсенал за такав рат је веома велики
Руски медији: Напад на брод Црноморске флоте отвара још једну Пандорину кутијуwww.globallookpress.com © Photoagency Interpress/Global Look Press

Западњаци и Украјинци нису се дуго радовали чињеници да је руски војни извиђачки брод "Иван Хурс" озбиљно оштећен током напада поморских дронова камиказа. Мора да су били веома разочарани снимцима и фотографијама на којима се види како се неоштећен брод Црноморске флоте приближава Севастопољу. 

Али последице овог напада ће се свакако осетити – и то никако оне какве би Запад и Украјина желели, пише "Риафан".

Наиме, какао се наводи, напад на брод "Иван Хурс" се догодио недалеко од турске обале, у озлоглашеном "житном коридору". Дронови су вероватно лансирани или са бродова НАТО земаља црноморског региона, попут Румуније, или Бугарске, или чак са цивилног брода, неке врсте теретног брода.

Очигледно да, наводи се у тексту, Украјина нема могућности за такав напад директно, док су сами уређаји превише технолошки напредни да би их креирала сама Украјина. Из свега се може само закључити да су их креирали највероватније Британци.

И уопште, целу ову операцију је извела или сама Велика Британија, или под вођством њене војске. На то индиректно указује и чињеница да је Велика Британија главни светски поморски гарант, а трошкови осигурања након оваквог инцидента морају нужно порасти.

Лист наводи да се Велика Британија бави својим "омиљеним послом", којим се бави вековима у овом или оном облику – поморским разбојништвом, било да је реч о обичној пиратерији, или само о нападима, чија је сврха да потапају или оштете бродове друге земље са којом Велика Британија као да није у рату.

Дрон за такав напад је идеално оружје, јер је изузетно тешко утврдити чији је и ко га је лансирао. Чини се да је све на површини, али нема доказа.

Отварање Пандорине кутије

У тексту се додаје да су Британци отворили још једну Пандорину кутију, а да последице тога могу бити веома непријатне за саме Британце и друге савезнике Украјине, јер тренутно ни један брод у светским океанима није безбедан. 

Разлог за то је да "непознати поморски дронови" вероватно нису само у Великој Британији, другим земљама НАТО-а и Украјини. Напад на руски брод код обале треће земље, на знатној удаљености од Украјине, иза кулиса легитимише употребу такве тактике широм света.

С обзиром на то да Русија чак и покушава да води Специјалну операцију, не у оквиру конвенционалног рата, држећи једну руку иза леђа, тешко је замислити да ће негде на Медитерану непознате силе ускоро напасти одређени страни теретни брод, који наводно иде у Украјину, тражи жито, а у ствари носи неку врсту оружја или муниције, јер уопштено гледано, таква могућност није искључена.

Свакако, оно што је јасно, јесте да ће се степен напетости повећати ако се Украјини испоруче западни борбени авиони. Следећа фаза је нешто озбиљнија и односи се на тактичко нуклеарно оружје, јер како се наводи, ако га има Русија, а требало би да га има и Украјина. Такође, настојаће да уреде тако да га је Украјина сама створила, што ће, наравно, бити апсолутна лаж.

Али пре ове фазе, која се може сматрати коначном, почетак тајног рата на мору је сасвим могућ. Саботаже у којима учествују рониоци-рудари, "непозната" торпеда и вођени дронови – арсенал за такав рат је веома велики.

Игра са ватром се наставља. То што Русија још није одговорила на такве акције не значи да ће их толерисати у недоглед. А коначни одговор може бити веома непријатан за оне који су сигурни у своју некажњивост. Биће изузетно тешко окривити Русију за нешто. Јер доказа једноставно нема.

image