Русија

Брод "Иван Хурс" нападнут дроновима западне производње

"Старлинк" управљао беспилотним чамцима који су напали брод Црноморске флоте
Брод "Иван Хурс" нападнут дроновима западне производњеwww.globallookpress.com © Ministry of Industry and Trade o/Twitter.com

Беспилотни чамци којима је Украјина покушала да нападне брод Црноморске флоте Русије "Иван Хурс" били су западне производње и послати су из војно-поморског оперативног центра, отвореног уз учешће САД у Очакову, док је њима управљано помоћу "Старлинка", изјавио је за "РИА Новости" извор упознат са ситуацијом.

"Војно-поморски центар отворен је још 2018. године, а сателитске интернет модуле 'Старлинк' уграђене у чамце, Украјинци су добили од САД. Истовремено, беспилотна пловила наводила су америчка извиђачка средства", казао је извор. 

Он је такође навео да то што беспилотни чамци нису били украјинске производње, већ стране, говори да је Кијеву за нападе и провокације у Црном мору "послата серија нових поморских беспилотних возила западне производње о којој западна јавност није обавештена".

"Иза тога највероватније стоји Велика Британија, која има велико искуство у стварању и борбеној примени оваквих система у разним деловима светског океана", нагласио је.

Према његовим речима, место које је одабрано за напад сведочи о курсу ка ескалацији руско-украјинског сукоба и о проширењу његове географије.

"Велике испоруке оружја Украјини, подршка кијевском режиму и слање обавештајних података Оружаним снагама Украјине за нападе на руске војне објекте, све више увлаче НАТО земље у сукоб и могу довести до директне конфронтације са Русијом уз најнегативније последице по његове чланице", закључио је извор.

Подсетимо, раније су овај брод, 140 километара североисточно од Босфора, напалa три украјинска беспилотна чамца, које је уништила руска војска.

Иначе, Министарство је раније појаснило да руска флота чува гасоводе, након што је извршена саботажа на гасоводима Северни ток у Балтичком мору.

"Иван Хурс" је извиђачки брод средње величине, дизајниран за пружање комуникација и контроле флоте, обављање електронских обавештајних задатака и вођење електронског ратовања.

image