Русија

Извиђачки брод Црноморске флоте стигао у Севастопољ (ВИДЕО)

Боравећи у Црном мору од краја априла ове године, посада брода је обављала задатке на обезбеђивању безбедности рада гасовода "Турски ток" и "Плави ток" у економској зони Турске
Извиђачки брод Црноморске флоте стигао у Севастопољ (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Ministry of Defence of the Russi/Twitter.com

Извиђачки брод "Иван Хурс" Црноморске флоте стигао је у сталну базу у Севастопољу, саопштило је руско Министарство одбране.

Боравећи у Црном мору од краја априла ове године, посада брода је обављала задатке на обезбеђивању безбедности рада гасовода "Турски ток" и "Плави ток" у  економској зони Турске, а пратила је и ситуацију у југозападном делу Црног мора у циљу обезбеђења безбедности пловидбе у оквиру Споразума о житу.

Подсетимо, раније су овај брод, 140 километара североисточно од Босфора, напале три украјинске беспилотне летелице, који је уништила руска војска.

Улазак брода у Севастопољ поклопио се са незаборавним датумом у историји Црноморске флоте, везан за подвиг посаде брода  "Меркур" под командом поручника Александра Казарског, који је победио два турска брода 26. маја 1829. године.

У Севастопољу, брод ће допунити материјалне резерве, након чега ће наставити да извршава задатке.

Иначе, Министарство је раније појаснило да руска флота чува гасоводе, након што је извршена саботажа на гасоводима Северни ток у Балтичком мору.

"Иван Хурс" је извиђачки брод средње величине, дизајниран за пружање комуникација и контроле флоте, обављање електронских обавештајних задатака и вођење електронског ратовања.

Има депласман од око четири хиљаде тона, дужине око 100 метара. Радијус пловидбе му је преко осам хиљада наутичких миља, а у саставу Црноморске флоте налази се од 2018. године.

image