Русија

Лавров о испоруци авиона Кијеву: Циљ је распарчавање Русије

Изјава начелника Здружених генералштабова Оружаних снага САД, генерала Марка Милија, да Кијев у блиској будућности тешко може да врати изгубљене територије у границама из 1991. године је корак Запада ка поимању стварности, казао је шеф руске дипломатије
Лавров о испоруци авиона Кијеву: Циљ је распарчавање Русије© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је неприхватљиво интензивирање планова западних земаља о испоруци борбених авиона Ф-16 Украјини.

"Разуме се да је ова ескалација неприхватљива. Сматрам да на Западу ипак постоје људи који то схватају, али све диктирају Вашингтон, Лондон и њихови сателити у Европској унији, пре свега балтичке земље, Пољска, које на копну директно испуњавају налог добијен од САД, а то је да ослабе Русију и нанесу јој стратешки пораз", казао је Лавров у интервјуу новинару Павлу Зарубину у програму "Москва. Кремљ. Путин" на ТВ "Русија 1".

Лавров је истакао да се "у политиколошким круговима Запада већ говори о деколонизацији Русије". 

"Овде мислим на распарчавање Русије. Играње ватром. У то не може бити сумње. Надам се да ће се разумни људи ипак удаљити од непромишљене подршке неонацистичком режиму, који је сам Запад створио", додао је.

Наиме, амерички председник Џозеф Бајден је 21. маја најавио на конференцији за новинаре после самита Г-7 у Хирошими да ће Запад почети да обучава украјинске пилоте за управљање борбеним авионима четврте генерације, укључујући "Ф-16". 

Истовремено, помоћник председника Сједињених Држава за националну безбедност Џејк Саливен рекао је да ће Вашингтон у наредним месецима разговарати са истомишљеницима које ће државе пребацити авионе "Ф-16" у Кијев. 

Изјава америчког генерала Милија корак Запада ка поимању стварности

Изјава начелника Здружених генералштабова Оружаних снага САД, генерала Марка Милија, да Кијев у блиској будућности тешко може да врати изгубљене територије у границама из 1991. године је корак Запада ка поимању стварности, нагласио је Лавров.

"Данас сам чуо говор шефа Здруженог генералштаба САД генерала Милија, који је тако пажљиво, али први пут из уста једног званичника, рекао нешто што није императивна подршка такозваној формули 'мира Зеленског'. Очигледно је да Украјина не може да рачуна на повратак свих својих територија унутар граница из 1991. у догледно време. Ово је корак напред ка разумевању стварности на земљи", поручио је.

Претходно је на конференцији за новинаре након редовног састанка мултинационалне групе коју је Запад основао да координира испоруке оружја Украјини, Мили је сугерисао да Кијев неће моћи војним путем да врати изгубљене територије које сматра својим. Према генераловим речима, Кијев би "можда успео војним путем да врати територије, али вероватно не у блиској будућности".

image