Свет

Блинкен утицао на Бајденову одлуку о Ф-16

Запад наставља да шаље напредну војну помоћ у Украјину по истом обрасцу – прво се опире па попушта. Тако је било у вези са "стингерима", "патриотима", "абрамсима" а сада с ловцима Ф-16
Блинкен утицао на Бајденову одлуку о Ф-16© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Државни секретар САД Ентони Блинкен одиграо је кључну улогу у томе да амерички председник Џозеф Бајден попусти у вези са авионима Ф-16 за потребе Украјине, изјавио је високи званичник за "Политико".

Иако је у Пентагону био заступљен став да би слање Ф-16 могло да испровоцира руску страну, превагнула су Блинкенова уверавања да се Русија углавном држи реторике, што је и потврђено приликом ранијих испорука смртоносног оружја Кијеву.

Блинкен је наводно узео у обзир и дугорочне потребе Украјине, јер и кад престане рат, Русија ће наставити да представља претњу тој земљи.

Питање о ловцима Ф-16 у Украјини појавило се прошлог месеца на састанку шефова одбране чији је домаћин био шеф Пентагона Лојд Остин у војној бази Рамштајн у Немачкој. Том приликом Остинове колеге су затражиле дозволу да обучавају Украјинце за коришћење авиона Ф-16, што је касније поздрављено у Савету за националну безбедност.

"Иако ови авиони нису релевантни за предстојећу офанзиву, Остин је веровао да би Украјина у неком тренутку требало да има ваздушну способност четврте генерације, тако да је обука пилота имала смисла", изјавио је званичник Министарства одбране.

Уследили су састанци саветника Беле куће за националну безбедност Џејка Саливена са званичницима Уједињеног Краљевства, Француске и немачке с којима су договорене две стратегије – најпре обука пилота на Ф-16 а потом и слање тих летелица на фронт. Потом је коначну одлуку о обуци пилота и давању могућности другим земљама да шаљу Ф-16 Бајден објавио на недавно завршеном самиту Г7 у Хирошими.

Насупрот критичарима Бајденове администрације због одуговлачења слања војне помоћи, чиме се наводно продужава рат, званичници пак тврде да је постепени приступ део стратегије да Украјина брзо добије оно што јој је неопходно у одређеном тренутку сукоба а да би се спречила ескалација истог.

Ипак, секретар ваздухопловних снага САД Френк Кендал и други највиши званичници нагласили су да ће проћи много месеци пре него што Украјина добије Ф-16, посебно имајући у виду да су тражили између 40 и 50 авиона. Али како се рат одуговлачи, одлука да се одобри програм обуке била је део прорачуна администрације о томе како ће украјинска војска изгледати по окончању рата.

"Украјина ће остати независна нација, тако да ће јој бити неопходна комплетна војска. Дакле, време је да почнемо да размишљамо на дужи рок о томе како би та војска могла да изгледа и шта све треба да има", изјавио је Кендал.

"Политико" констатује и да су следећи кораци и остали детаљи за сада нејасни, укључујући то које ће земље послати своје Ф-16 или друге авионе на обуку, и које ће државе тражити од САД да одобре трансфер опреме америчке производње.

Један европски званичник пак сматра да је "само питање времена" када ће САД одобрити слање авиона.

"Чини ми се да је ово тек нова одлука у низу о слању војне помоћи Украјини, која је у међувремену сазрела и дошла на ред. Потребно је одређено време да се све процесуира. Сетите се само шта се дешавало у вези са испоруком тенкова", рекао  је саговорник "Политика".

Дакле, Запад наставља да шаље напредну војну помоћ у Украјину по истом обрасцу – прво се опире па попушта. Тако је барем било у вези с противваздушним ракетама "стингер", ПВО системима "патриот", тенковима "абрамс", а сада с ловцима Ф-16.

image