Русија

Русија снажно уз Србију: Београд има право да врати део полиције и војске на КиМ

Руски дипломата подсетио на Резолуцију 1244, по којој Србија има право на овакав потез
Русија снажно уз Србију: Београд има право да врати део полиције и војске на КиМ© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов поручио је данас да Београд има право да врати "одређени број својих полицајаца и војника" на територију Косова и Метохије.

"У светлу тренутне ситуације на Косову и Метохији било би корисно подсетити да у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН Београд задржава право да врати ограничен број својих полицајаца и војника у тај регион", написао је Уљанов на Телеграму.

Подсетимо, на северу аутономне покрајине КиМ јуче је дошло до немира, након што су нелегитимно изабрани градоначелници општина са севера покрајине одлучили да насилно уђу у зграде општина, који су изабрани на изборима које су Срби бојкотовали, што је изазвало оштар, али миран протеста Срба.

Ипак, у једној од општина - Звечану - дошло је до инцидента, након што су припадници Кфора употребили сузавац, а припадник РОСУ полиције запуцао из ватреног оружја. Као резултат, повређено је више од 50 Срба, а Војска Србије је у највишем степену борбене готовости. Председник Србије Александар Вучић позвао је народ да се уздржи од насиља и да не подлеже провокацијама и најавио да ће током дана о ситуацији на КиМ разговарати са амбасадорима Кине и Русије.

image