Русија

Путин потврдио: Напали смо центар украјинске војно-обавештајне службе

Кијев још једном потврдио да се ради о терористичком режиму, каже председник РФ, додајући да га забрињава то што власти Украјине очекују да ће Москва одговорити на исти начин, односно, да ће напасти цивиле
Путин потврдио: Напали смо центар украјинске војно-обавештајне службеwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Руски ПВО системи су јутрос добро одреаговали, рекао је данас председник Русије Владимир Путин, коментаришући јутрошње нападе кијевског режима по Москви. Он је додао и да су Оружане снаге Русије извеле успешан напад на центре украјинске обавештајне службе, те да је војна инфраструктура Украјине погођена високопрецизним оружјем далеког домета.

"Већ смо говорили о томе да можемо да извршимо нападе на командне центре Украјине. У ову категорију, разуме се, спада и центар војне обавештајне службе Украјине, који смо већ напали", рекао је он, потврђујући саопштење Министарства одбране РФ о ракетнoм нападу на украјинске командне центре.

Према речима руског лидера, циљ украјинског напада на Москву је било да се локално становништво заплаши и нападну објекти цивилне инфраструктуре.

"То је одлика терористичких активности", приметио је Путин, подсећајући притом да Русија не прибегава истим средствима као Кијев. 

Он је истакао да га забрињава чињеница да се кијевски режим нада да ће Москва одговорити на исти начин на последње нападе на престоницу, што свакако не би било у интересу грађана Украјине.

"Брине ме што нас намерно провоцирају како би дошло до реципрочног одговора. Видећемо шта ћемо да урадимо по том питању", истакао је, а затим и додао да Украјинци морају да буду свесни шта све ради њихово руководство, односно, на какве акције провоцира Русију.

"Јасно је да шта год ми кажемо кривце ће тражити у Русији. Али то није тако. Нисмо ми започели рат 2014. године", поручио је он и подсетио да је Кијев покренуо сукоб у Донбасу, на шта су руске снаге биле приморане да одговоре. 

Путин је поновио да је НАТО обећао да се неће ширити на исток, и да се Украјина, након тога што је добила самосталност, декларисала као неутрална земља. Ипак, како се касније показало, Кијев је одлучио да промени геополитички курс, те је 2008. године саопштио да је заинтересован за улазак у једну за Москву непријатељску организацију - НАТО.

У једном тренутку, све је кренуло погрешним путем, Украјином су почели да управљају људи са Запада, а 2014. године организован је и државни преврат, а однос према свима онима који су били заинтересовани за сарадњу са РФ постао је врло негативан, додао је руски лидер. 

image