Русија

Балтичка флота Русије започела маневре: Учествује 40 бродова и 3.500 војника

Вежбе ће трајати десет дана
Балтичка флота Русије започела маневре: Учествује 40 бродова и 3.500 војникаwww.globallookpress.com © Cover Images

Балтичка флота Русије данас је започела војне вежбе које ће трајати до 15. јуна, саопштило је руско Министарство одбране. У вежбама ће учествовати 40 бродова и више од 3,5 хиљада војника.

"У складу са планом обуке органа војне команде Балтичке флоте за 2023. годину, од 5. до 15. јуна одржаће се оперативна вежба са групама Балтичке флоте под руководством команданта Балтичке флоте вицеадмирала Владимира Воробјова", наводи се у саопштењу.

Министарство је прецизирало да ће у вежбе бити укључено до 40 борбених бродова, чамаца и помоћних бродова, укључујући патролне бродове и корвете, мале ракетне бродове и ракетне чамце.

Циљ вежби ће бити повећање спремности органа војне команде Балтичке флоте, увежбавање међусобне координације, а предвиђена је и поморска обука посаде и теренска обука војника обалских трупа флоте. Вежбе ће укључивати и заштиту поморских комуникација и база флоте, преноси ТАСС.

Војне вежбе Балтичке флоте Русије почеле су дан након што су у Естонији почеле поморске војне вежбе НАТО-а, у којима учествује 19. земаља, укључујући и Финску, која је недавно постала чланица блока и Шведску која то још није.

Паралелно се у Европи, у десет земаља, одржавају велике војне вежбе Алијансе под називом "Бранилац Европе", у којима учествује 9.000 америчких војника и 17.000 војника из 26 земаља које припадају НАТО пакту или које се сматрају за партнере организације. Вежбе ће трајати до 16. јуна.

image