Русија

Песков: Спремни смо на дијалог о нуклеарном оружју

Москва позитивно оцењује изјаву Џејка Саливана о разговору о нуклеарном наоружању али прво очекује конкретан предлог од САД. Тек након тога, дијалог може да почне, поручују из Кремља
Песков: Спремни смо на дијалог о нуклеарном оружјуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Русија је спремна за дијалог са САД о нуклеарном наоружању, али је прво потребно сазнати како ће Вашингтон да формулише свој предлог на ову тему, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, упитан да прокоментарише америчку спремност на дијалог о СТАРТ-у без претходних услова. 

"То је важна и позитивна изјава господина Саливана (саветника за националну безбедност председника САД Џозефа Бајдена). Разуме се да рачунамо на то да ће она бити поткрепљена де факто корацима преко дипломатских канала, а тек онда ћемо моћи да разговарамо. Русија је отворена за дијалог, али је потребно схватити и како је формулисан предлог. Када је реч о тако осетљивим питањима, тешко је оријентисати се на медијске натписе, а посебно у оваквим условима када пролазимо кроз до сада највећи дефицит међусобног поверења". 

Песков се осврнуо и на посету специјалног изасланика Ватикана Матеа Зупија, за којег је речено да данас одлази у Украјину како би помогао решавању сукоба Москве и Кијева. Рекао је да за сада нема информације да ће се председник Русије Владимир Путин сусрести са њим, али да ће јавност бити обавештена уколико дође до промене. 

Портпарол Кремља се дотакао и одлука које су донете јуче након седнице ОПЕК+ и том приликом поручио да ће Москва наставити да испуњава своје обавезе јер се ради о веома важној организацији која доприноси стабилизацији енергетског тржишта. Последња седница ОПЕК+, подсетимо, завршена је одлуком да ће обим производње нафте током следеће године бити смањен за 1,4 милиона барела дневно. 

image