Русија

Патрушев: Запад би да уништи Русију и Белорусију и да управља евроазијским простором

Запад жели да покрене "обојену револуцију" у Белорусији и да доведе на власт контролисану, марионетску владу, нагласио је секретар Савета безбедности Руске Федерације
Патрушев: Запад би да уништи Русију и Белорусију и да управља евроазијским просторомwww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

САД воде необјављени рат против Русије и Белорусије како би уништиле национални идентитет и народе наших земаља, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев, преносе "РИА Новости".

Западу није потребна јака Русија, "они желе да је распарчају, или ликвидирају да би управљали евроазијским простором", испумпавајући његове ресурсе, нагласио је Патрушев.

"Да би решили овај проблем, Американци и Британци користе НАТО, ЕУ, украјинске неонацисте и невладине организације, као и кијевску владу коју сами контролишу", рекао је он.

Према његовим речима, Запад жели да покрене "обојену револуцију" у Белорусији и да доведе на власт контролисану, марионетску владу.

"Вашингтон и његови сателити нису успели да изведу државни удар у Минску 2020. године, али они не одустају од својих планова", указао је Патрушев и додао да је Белорусија увек била најближи савезник и стратешки партнер Русије као и да Москва и Минск јачају заједничку одбрамбену способност.

"Наше две земље се заједничким снагама опиру спољним притисцима, санкцијама и покушајима мешања у унутрашњу политику наших држава", рекао је Патрушев на састанку са државним секретаром за белоруског Савета безбедности Александром Вољфовичем у Минску.

Коментаришући украјински сукоб, Патрушев је рекао да је Украјина само оруђе у рукама Запада и нема рата између народа Русије и Украјине, постоји само агресија САД.

"Наша земља штити свој народ и своје територије. Сигурни смо у своју победу. Желео бих да напоменем да наставак кризе око Украјине никоме осим САД не иде на руку", нагласио је Патрушев.

Америка, Британија и њихови партнери у НАТО-у пристали су да дигну у ваздух брану Каховске хидроелектране и за то би требало да буду одговорни, додао је.

"САД наводно не могу да кажу ко је одговоран за дизање хидроелектране у ваздух", рекао је Патрушев и додао да се поуздано зна да дејствима Оружаних снага Украјине координишу САД, Британија и НАТО.

image
VV inauguration
banner