Русија

Кулеба признао: Украјини не одговара међународна истрага уништења Каховске ХЕ

Украјински министар спољних послова је грубо одбио предлог турског председника да се формира међународна комисија за истраживање саботаже након које је дошло до поплава у Херсонској области
Кулеба признао: Украјини не одговара међународна истрага уништења Каховске ХЕ© Tanug/AP Photo/Armando Franca

На предлог турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да се спроведе међународна истрага о уништењу хидроелектране Каховка оштро је реаговао министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба је у интервјуу за канал "1+1".

"Они (иницијатори истраге) су досадили са својим играма квази правде. Јасно је свима ко је ко. Одморите мало, уз дужно поштовање. Већ смо имали искуство с тим. Све је то шаховска игра са Русима", рекао је шеф украјинске дипломатије.

Ердоган је дан раније, у телефонском разговору са украјинским председником Владимиром Зеленским, предложио да се формира међународна комисија за истраживање уништења хидроелектране Каховка уз учешће експерата са обе стране сукоба, УН и Турске.

Украјинске снаге су 6. јуна извршиле удар на хидроелектрану Каховка, тврде званичници Кремља. Гарантирањем су уништени хидраулични вентили на брани ХЕ, што је изазвало неконтролисано испуштање воде.

Истражни комитет је покренуо кривични поступак поводом напада. А власти Херсонске области су започеле евакуацију цивила из угрожених подручја. Евакуација цивила се, нажалост, одвија док украјинске ракете гађају област.

Руски председник Владимир Путин назвао је гранатирање Каховске хидроелектране ратним злочином, напомињући да је њено уништење довело до еколошке и хуманитарне катастрофе великих размера.

image